Медия без
политическа реклама

Турция въведе 3 г. затвор за фалшиви новини в социалните мрежи

Проектът бе силно критикуван от опозицията, но бе гласуван в меджлиса

14 Окт. 2022Обновена
Pixabay

В Турция бе приет прие остро критикуван от опозицията закон, който предвижда затвор за разпространение на невярна или подвеждаща информация.

Текстът въвежда нови регулации за социалните мрежи и гласи, че за разпространение на фалшиви новини се предвиждат до 3 години лишаване от свобода. Законът ще принуди социалните медии и интернет сайтовете да предоставят данни за потребители, заподозрени в разпространение на подвеждаща информация.

 Преди гласуването в меджлиса (парламента) опозиционен депутат дори счупи с чук смартфона си в парламента в знак на протест, като заяви, че телефонът е единствената останала свобода, а след законодателните промени вече няма да има нужда от него. Бурак Ербей подчерта, че приложенията "Инстаграм", "Фейсбук" или YouTube са средства за свободно общуване.

"Не можете да отидете на почивка, където си поискате, да ядете каквато искате храна, да си купите таблета или дрехите, които желаете. И причината за това е правителството на Партия на справедливостта и развитието. Имате една единствена свобода и тя е във вашия джоб. Там са "Инстаграм", YouTube, "Фейсбук". Чрез тях общувате. Ако законът мине, можете да счупите телефона си, както аз ще направя. Той няма да ви е нужен", заяви разпалено Ербей.

Новият закон се състои от 40 члена, но най-спорният от тях предвижда от една до три години затвор за разпространение на неверни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве, да смутят обществения ред, да предизвикат страх или паника сред населението, .

Тези правила укрепват още повече контрола на правителството върху медиите само осем месеца преди изборите. В момента, според социологически проучвания президентът рейтингът на президента Реджеп Тайип Ердоган намалява.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата