Медия без
политическа реклама

Русия забрани 81 европейски медии, включително две български

Това е абсурдна ответна мярка, коментира ЕС

25 Юни 2024Обновена
МВнР на Русия в Москва
МВнР на Русия в Москва

Руското министерство на външните работи обяви, че забранява достъпа в Русия до общо 81 медии от Европейския съюз, като ответна мярка за подобна забрана от страна на ЕС за няколко руски медии.

В списъка попадат и две български медии - порталът "Медиапул" и вестник "24 часа". Най-много са френските - общо 9, сред които три телевизии, а общо забранени са медии от 25 държави, плюс четири т.нар. общоевропейски платформи.

През май Европейският съюз заяви, че спира разпространението на четири "пропагандни мрежи, свързани с Кремъл", като ги лишава от правата им за излъчване в страните от ЕС: "Гласът на Европа", информационната агенция РИА "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета".

Днес руското МВнР обвини европейските медии, че "систематично разпространяват неточна информация" за това, което Русия нарича своя специална военна операция в Украйна.

"Руската федерация многократно е предупреждавала на различни нива, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на дейността на руски медии в ЕС няма да останат без отговор - се казва в изявлението. - Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока предпочетоха да тръгнат по пътя на ескалацията, което принуди Москва да приеме огледални и пропорционални контрамерки."

Дипломатимеското ведомство на Москва посочи, че ще преразгледа наложената от Русия забрана, ако ЕС отмени ограниченията си върху РИА, "Известия" и вестник "Российская газета".

Блокирането на достъпа до 81 европейски медии на територията на Русия от днес представлява "абсурдна ответна мярка" спрямо мерките, предприети от Европейския съюз срещу медии, обвинени в прокремълска пропаганда, заяви заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от Франс прес.

"Не, пропагандните издания, финансирани от Русия за разпространяване на дезинформация като част от руската военна доктрина, не приличат на независими медии. Демокрациите знаят това", реагира чешкият еврокомисар в социалната мрежа "Екс", като разкритикува "непрекъснатото нарушаване на свободата на медиите от страна на Кремъл".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

европейски медии, медии

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?