Медия без
политическа реклама

Репортажи от войната в Украйна донесоха "Пулицър" на американски медии

09 Май 2023
Керълайн Кичънър (в средата) от в. "Вашингтон Поуст" получи наградата за национални репортажи за публикациите си, посветени на решението за ограничаване на абортите.
ЕПА/БГНЕС
Керълайн Кичънър (в средата) от в. "Вашингтон Поуст" получи наградата за национални репортажи за публикациите си, посветени на решението за ограничаване на абортите.

Работата по отразяване на войната в Украйна донесе на две американски медии награда "Пулицър" в най-престижните категории. Връчваните ежегодно от Колумбийския университет в Ню Йорк отличия се раздават в общо 15 журналистически категории, както и в осем категории за изкуства. Златен медал получава лауреатът за журналистика в служба на обществото,а останалите взимат премия от $15 000.

"Пулицър" за журналистическа дейност в полза на обществото тази година беше присъден на информационната агенция "Асошиейтед Прес" за репортажите ѝ за обсадата на украинския град Мариупол. Символ на украинската съпротива, този град в Югоизточна Украйна, беше обсаден и бомбардиран в продължение на седмици от руските сили в началото на инвазията миналия февруари.

АП също така спечели награда "Пулицър" за снимков материал към извънредни новини за кадрите, които агенцията е направила в началото на конфликта в Украйна  преди повече от 14 месеца.

Вестник "Ню Йорк Таймс" пък беше удостоен с "Пулицър" за международни репортажи за отразяването на руската инвазия в Украйна. По-специално беше отличено тяхното осеммесечно разследване, свързано със смъртта на украинци в град Буча и на руската военна част, отговорна за тези убийства.

Украински прокурори казват, че руските сили са убили около 1400 цивилни в Буча и района му. Там бяха открити трупове на украинци след изтеглянето на руските сили в края на март миналата година. Буча се превърна в символа на военните престъпления, извършени от руската армия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

В категорията за извънредна новина приза получи в. "Лос Анджелис Таймс" за тайно записан разговор с представители на градските власти на Ел Ей, правещи расистки коментари.

А Кристина Хаус от същия вестник бе отличена в категорията за фотографски репортаж за фотографския ѝ разказ за 22-годишна бременна бездомна жена от Лос Анджелис.

В. "Уолстрийт Джърнъл"  получи наградата в категорията за разследващи репортажи за серията от репортажи, касаещи  конфликти на интереси сред служители на 50 федерални агенции.

Кейтлин Дикерсън от "Атлантик" получи наградата за обяснителни репортажи, посветени на политиката на администрацията на Доналд Тръмп за принудително разделяне на деца на мигранти от техните родители.

Керълайн Кичънър от в. "Вашингтон Поуст" получи наградата за национални репортажи за публикациите си, посветени на решението за ограничаване на абортите, в това число и статията за тексаска тийнейджърка, родила близнаци, след като новите ограничения на абортите, не са ѝ позволили да прекрати нежеланата си бременност.

Ели Саслоу също от "Вашингтон Поуст" получи отличието в категорията за анализи, разказващи отделни истории на хора, борещи се с последиците от пандемията, за бездомни хора, за хора, борещи се с пристрастеността си към дадени продукти, за неравенствата в обществото, като всичко това представя един портрет на Америка, който показва много проницателния и аналитичен поглед на автора на анализите.

Ключови думи:

Пулицър, Украйна, война

Още по темата