Медия без
политическа реклама

Фейсбук отива на съд във Франция, защото подвежда потребителите

Европейската комисия започва кампания за защита на журналистите

23 Март 2021
Думата "фейк" (лъжа) иронизира в колажа оригиналното название на Фейсбук
Фейсбук
Думата "фейк" (лъжа) иронизира в колажа оригиналното название на Фейсбук

Базираната в Париж международна организация "Репортери без граници" (РБГ) подаде днес оплакване в парижката прокуратура срещу Фейсбук заради масирано разпространяване на омраза и дезинфорация. В жалбата се посочва, че има противоречие между реалността и декларираните ангажименти на социалната мрежа към потребителите. 

Според РБГ Фейсбук прилага "заблуждаващи търговски практики", за което са представени много доказателства, включително и свидетелства на бивши служители на мрежата. Базираният в Калифорния концерн позволява разпостраняване на лъжи и омраза (както в общ план, така и конкретно срещу журналисти), което противоречи на неговите декларирани потребителски условия.
Проблемът е глобален, но РБГ подава оплакване във Франция, където правата на потребителиите са добре защитени. Там има 38 млн. потребители на Фейсбук. Тъй като социалната мрежа има едни и същи условия за потребителите в целия свят, осъждането й само във Франция би имало общо действие. Въз основа на него ще е възможно да се подадат оплаквания във всяка друга държава. Ако френският съд признае вина на компанията, може да й наложи глоба до 10% от нейния среден годишен оборот в страната. 

Вместо да изпълнява задължението си "да ограничава фалшивите информации", Фейсбук  се е превърнал  в главен разпространител на теории за конспирациите по повод ваксините сред франкофонската общност, пише в оплакването. През първото тримесечие на 2020 г. са направени 1,2 млрд. връзки със заблуждаващи сайтове, констатира организацията Джърман маршал фънд (German Marshall Fund). В изследване, огласено през 2020 г., се констатира, че Фейсбук е "най-несигурната мрежа от големите интернет платфоми". Тя е изиграла голяма роля и за насърчаване на омраза към френското сатирично издание "Шарли ебдо", което стана жертва на терористично нападение през януари 2015 г. 
 

ЕК зове да се защитят журналистите

Европейската комисия започна днес диалог относно закрилата на журналистите в ЕС с голяма група от заинтересовани страни, сред които журналисти и журналистически организации, медийни компании, представители на медийни съвети, на Европейския парламент, на държавите членки и техните регулаторни органи, както и международни партньори.

Вера Юрова (Чехия), заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността заяви: „Убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк трябваше да бъдат предупредителен сигнал за Европейския съюз. Заплахите и нападенията срещу журналисти обаче се увеличават, това е заплаха и посегателство срещу демокрацията като цялоЗа първи път Комисията работи по инициатива, посветена на безопасността на журналистите, която следва да доведе до осезаемо подобряване на ситуацията.“

Тиери Бретон (Франция), комисар по въпросите на вътрешния пазар, добави: „Свободата на медиите не може да се приема за даденост, трябва активно да я защитаваме, особено в ерата на цифровите технологии и повишения риск от атаки онлайн. Трябва журналистите да могат да изпълняват ключовата си роля в нашите демокрации, като гарантираме условията те да работят безопасно. Днес започваме дебат за това как да се увеличи тяхната защита, да се улесни сътрудничеството им и да им се помогне да развият необходимите цифрови умения.“

Диалогът ще продължи до 25 март, като част от Европейски форум на информационните медии. Това е важен етап от изготвянето на препоръката на Комисията към страните членки, която има за цел да осигури закрилата на журналистите (в и извън интернет). Препоръката ще бъде представена по-късно през годината. Форумът и препоръката са част от редица инициативи, които имат за цел да се справят със заплахите за свободата на словото и плурализма на медиите в ЕС, както бе обявено в Плана за действие за европейската демокрация и особено за журналистите, чрез инициатива, която цели да ограничи неправомерното използване на съдебно преследване с цел сплашване или цензура. Този план върви ръка за ръка с Плана за действие в подкрепа на възстановяването и преобразуването на медийния и аудио-визуалния сектор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата