Медия без
политическа реклама

Европа забеляза съдебния тормоз над български журналисти

Доклад на неправителствена организация алармира, че свободата на словото е зле защитена

24 Апр. 2023
Съдебният чук лесно се стоварва върху финансово отслабващите медии
www.pen-international.org/
Съдебният чук лесно се стоварва върху финансово отслабващите медии

Свободата на медиите в Европа продължава да е под заплаха, констатира в годишния си доклад неправителствения Съюза за граждански свободи в Европа, който е базиран в Берлин.  Анализът констатира, че физическите нападения над журналисти и съдебните дела за тормоз, известни като SLAPP, се увеличават в наблюдаваните 18 държави, сред които е България.

Политици, компании, съдии и бизнесмени често съдят разследващи журналисти и критични медии, което представлява сериозна заплаха за свободата на медиите, се казва в документа. Докладът посочва и проблема със свръхконцентрацията на медийната собственост, която според него "заплашва разнообразието на медийните гласове и създава повече възможности за тенденциозно отразяване".

От българските казуси е изтъкнат случаят с делото на съдия Светлин Михайлов срещу журналиста Борис Митов. Авторът е описал финансовото състояние на съдията, за когото твърди, че е милионер, и цитира редица дела, в които името му е е било замесено в скандали.

Организациите за граждански права в България, Естония, Унгария, Ирландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Испания съобщават за усилване на цензурата. Защитата на обществения ред и сигурността се използват като аргументи за предлагане на нови закони, които биха позволили още повече ограничения на свободата на словото.

Финансовата слабост на медиите, които в условията на безплатен достъп до продукцията им са уязвими от външен натиск, дава възможност на властите да им влияят чрез непрозрачно и несправедливо разпределение на държавната реклама и субсидии. Независимостта на медийните регулатори също е под въпрос. Затова не е изненадващо, че общественото доверие към медиите става все по-слабо.

Ключови думи:

медии, съдебен тормоз

Още по темата