Медия без
политическа реклама

Еврокомисията се скара на Мъск за лъжите за Израел и Газа

В Х пък започна да се разиграва размяна на реплики между милиардера и ЕК

11 Окт. 2023Обновена
EPA/BGNES

Европейската комисия отправи предупреждение към Илон Мъск заради дезинформация за атаката на ''Хамас'' срещу Израел, включително фалшиви новини и ''преработени стари изображения'', в социалната мрежа X.

Писмото пристига по-малко от два месеца след като новите закони на ЕС, регулиращи съдържанието в социалните мрежи,  влязоха в сила, припомня в. ''Гардиън''. Ако Мъск не се съобрази, може да се наложи да плати глоба от 6% от приходите си от X или да се стигне до пълно спиране на платформата в рамките на ЕС.  Платформата X беше подложена на проверка през последните няколко дни, след като бяха изразени опасения относно фалшиви публикации и препоръката на Илон Мъск да се следят профили, които, оказва се, са правили антисемитски коментари.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон призова Мъск да се справи с разпространението на дезинформация в неговата платформа. ''След терористичните атаки, извършени от ''Хамас'' срещу Израел, имаме индикации, че вашата платформа се използва за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС'', пише Бретон в писмото. Става въпрос за преработени стари изображения на несвързани с Израел въоръжени конфликти или военни кадри, които всъщност произхождат от видеоигри. Според новите закони социалните мрежи трябва да отговорят на жалбите за незаконно съдържание в рамките на 24 часа. ''Очаквам също така да се свържете със съответните правоприлагащи органи и Европол и да се уверите, че ще отговорите своевременно на техните искания'', добавя Бретон.

Базираната в Сан Франциско компания X не отговори веднага на писмото на Бретон. Публикация късно в понеделник от екипа по безопасност на X твърди, че компанията полага усилия да се справи с цялата информация относно кризата.

РАЗМЯНА НА РЕПЛИКИ

По-късно в Х започна размяна на реплики между Мъск и Бретон по повод обвиненията на ЕК.

"Нашата политика е всичко да е с отворен код и прозрачно, подход, който знам, че ЕС подкрепя. Моля, избройте нарушенията в Х, които споменавате, така че обществеността да ги види. Merci beaucoup", пише Мъск. 

''Вие сте добре запознат с докладите на вашите потребители — и властите — за фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От вас зависи да докажете това, за което говорите. Моят екип остава на ваше разположение, за да осигури съответствие със Закона за цифровите услуги, който ЕС ще продължи да налага стриктно'', отговаря Бретон.

 

Последвайте ни и в google news бутон