Quantcast
ЕС изрази тревога от нарастващия натиск върху журналисти | СЕГА
facebook
twitter

Медии

ЕС изрази тревога от нарастващия натиск върху журналисти

115

„Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им“.

Това се казва в изявление на Съвета на ЕС преди утрешния Световен ден на свободата на словото. Изявлението е подписано от генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич и германския министър на правосъдието Кристина Ламбрехт. Те изразиха загриженост заради атаките срещу журналисти и ограниченията върху свободата на пресата в много части на Европа, подчертавайки, че свободата на медиите е от решаващо значение по време на криза.

В изявлението по повод Световния ден на свободата на печата (3 май) се припомня, че правото на свобода на изразяване е залегнало в чл.10 от Европейската конвенция за правата на човека, към която всички 47 държави-членки на Съвета на Европа се ангажира, включително 27-те членове на Европейския съюз.

„В условията на демокрация журналистите играят жизненоважна роля в разкриването на истината и принуждаването на властите да бъдат отговорни. Тяхната работа е да гарантират, че гражданите получават своевременно точна и надеждна информация, което е още по-важно в контекста на пандемията от COVID-19", се казва в изявлението.

В него се уточнява, че по данни на ЮНЕСКО, от 2020 година са убити 76 журналисти, много са арестувани, преследвани и заплашвани.

„Особена загриженост представлява насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки“, се добавя в документа.

Медиите трябва да бъдат свободни да проучват подробно и да критикуват реакцията на властите на кризата, но както се потвърждава от последния доклад на гражданските организации, които си сътрудничат със Съвета на Европа, много журналисти са изправени пред все по-големи пречки, докато изпълняват тази важна роля по време на пандемията.

„За съжаление сме свидетели и на все по-голям брой нападения и заплахи срещу журналисти, информиращи за протести, което е недопустимо. Сега, повече от всякога, е по-важно журналистите да могат да си вършат работата свободно и безопасно", се казва в изявлението.

Насърчаването на свободата на изразяване в цяла Европа е ключова цел на Съвета на Европа, който в момента се председателства от Германия, се добавя в изявлението, като се отбелязва, че паралелно с преодоляването на пандемията, всички правителства трябва да работят заедно за укрепване на свободата на изразяване.

Още

И ИТН се захвана да регулира медиите

02.09.2021

2916
Полското правителство е на кантар след спорен закон

11.08.2021

288
ЕК признава, че не си е свършила работата в България