Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дръзка руска журналистка получи 8,5 години затвор

Марина Овсяникова издигна в кадър по телевизията плакат "Не на войната!"

04 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Журналистката бе арестувана и съдена през август миналата година, но успя да избяга от домашен арест.

Московският Басмански съд осъди задочно бившата редакторка на телевизионния Първи канал Марина Овсянникова на 8,5 години затвор, след като я призна за виновна в разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили, съобщиха от московската прокуратура, цитирани от ТАСС.

"Като взе предвид позицията на прокуратурата, съдът осъди Овсянникова на осем години и шест месеца лишаване от свобода с изтърпяване на наказанието в наказателна колония с общ режим. Съдът също така я лиши от правото да се занимава с дейности, свързани с администрирането на сайтове на електронни или информационни и телекомуникационни мрежи, включително интернет, за срок от четири години", - се казва в съобщението на ведомството.

Според следствието на 15 юли миналата година обвиняемата е публикувала в собствения си публичен канал видеоклип и снимки, на които е изобразен плакат с текст, съдържащ съзнателно невярна информация за действията на военнослужещи от руските въоръжени сили по време на специална военна операция. Плакатът гласи на английски "Не на войната".

Овсянникова избяга от домашен арест през октомври 2022 г. Местонахождението ѝ е неизвестно и тя е обявена за международно издирване. Срещу нея е избрана задочна мярка за неотклонение под формата на задържане под стража.

 

Още по темата