Медия без
политическа реклама

Брюксел слага под контрол политическите хранилки на медиите

Влязоха в сила новите правила за политическата реклама

09 Апр. 2024
 Политическата реклама е другото название на "пропаганда"
https://policyoptions.irpp.org/
Политическата реклама е другото название на "пропаганда"

От днес в ЕС са в сила новите правила за политическата реклама, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Въвеждат се общи изисквания за прозрачността на тези реклами и се очаква гражданите получат възможност да разпознават съобщения, които целят да повлияят на техните политически мнения и решения.

Занапред политическите реклами трябва да бъдат ясно отбелязани. Предстои да се въведе механизъм за съобщаване на спорни реклами. Предвижда се всички политически реклами онлайн да се съхраняват. Въвежда се забрана за спонсориране на реклами от рекламодатели извън ЕС три месеца преди избори или референдум.

Правилата ще се прилагат и за предстоящите през юни избори за Европейски парламент, отбелязва Еврокомисията. С тези промени ще бъде посочвано кой и колко е платил за рекламните съобщения, и с кой изборен или законодателен процес са свързани те.

По-рано днес европейските партии АЛДЕ (либерали), ЕНП (християндемократи), ЕКР (консерватори), ПЕС (социалисти), "Левите" (социалисти/комунисти) и "Зелените" (природозащитници) бяха сред организациите, подписали правилата за поведение в навечерието на изборите за евродепутати. От "Идентичност и демокрация" (евроскептици) са съобщили, че също ще се присъединят, уточнява ЕК.

Подписалите обещават да поддържат етично поведение в предизборната кампания, да не внасят разделение сред обществото, да се въздържат от използване или разпространение на дискриминационни изявления срещу обществени групи на основата на пол, расов или етнически произход, вяра, увреждане, възраст или сексуални предпочитания. Тези партии ще се въздържат и от разпространение на анонимни политически реклами.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата