Quantcast

Медия без
политическа реклама

АЕЖ: Пресконференции без въпроси пораждат въпросителни

11 Апр. 2023
БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти − България призовава политическите партии да преразгледат стратегиите си за публична комуникация и да се уверят, че те отговарят на изискванията за прозрачност и отчетност пред избирателите. Демокрация без медии е невъзможна и партиите, които изповядват демократични ценности, трябва да демонстрират с поведението си, че осъзнават този факт. Това се казва в позиция на организацията по повод зачестилите опити на политиците да превърнат публичните си събития в еднопосочно свеждане на информация.

В петък лидерите на коалицията “Продължаваме промяната − Демократична България” обявиха пресконференция, но след това се оказа, че присъстващите журналисти не могат да задават въпроси, а са били извикани само, за да отразят изявление. Това е проява на неуважение към журналистите, които не представляват стойки за микрофони и камери, а са професионалисти и вероятно имат по-важни занимания от това просто да записват изявления или да съдействат за предаване “на живо” в обедните новини, посочват от АЕЖ. Те припомнят, че същото се случи и на пресконференция на ГЕРБ, на която бе обявено, че лидерът на партията Бойко Борисов няма да отговаря на въпроси. 

Политиците не би трябвало да ограничават достъпа на медии и журналисти до свои публични събития и пресконференции. Напоследък забелязваме тревожна тенденция в това отношение. Неколкократно видяхме подобни недопустими действия за изгонване на журналисти от страна на лидера на политическа партия “Възраждане”. На последното си публично събитие преди изборите лидерът на “Възраждане” изгони и журналистка от БНТ, а в следизборната вечер си позволяваше квалификации кой е и кой не е журналист, коментират още от асоциацията.

Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси, изтъкват от АЕЖ. Организацията подчертава, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда, в която работим, завършва позицията. На политиците АЕЖ дава и следния съвет:

Вместо да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обяват накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии.

Още по темата