Медия без
политическа реклама

NASA готви ново послание до извънземните

16 Март 2024
На едната страна е стихотворението "В прослава на тайната: поема за Европа"
На едната страна е стихотворението "В прослава на тайната: поема за Европа"

НАСА готви ново послание към извънземните, което ще бъде отправено към луната на Юпитер - Европа, на борда на космическата сонда Europa Clipper през октомври тази година.

Учените показаха паметна табелка (18х28 см), направена от редкия метал тантал. На едната й страна са преобразувани в звукови вълни аудиофайлове с думата "вода", произнесена на 103 езика. На обратната страна е стихотворението "В прослава на мистерията: поема за Европа" на американската поетеса Ада Лимон, микрочип, на който са кодирани 2.6 млн. имена на хора, участвали в кампанията "Послание в бутилка", както и уравнението на Дрейк - формулата, която позволява да се оцени вероятността от откриване на разумен живот във Вселената. Артефактът е украсен и с изображението на Рон Грили, един от основателите на американската планетология.

Луната Европа се смята зе едно от най-добрите места за възможен живот извън Земята, тъй като под дебел слой лед на нея има океан, който съдържа два пъти повече вода, отколкото всички океани на нашата планета. Сондата Europa Clipper ще прекара следващите няколко години в полет до Европа - трябва да измине 2,6 милиарда километра. Тя е настроена да направи почти 50 облитания на Европа, като накрая се приближи на  25,7 километра над дебелата й ледена кора. Космическият кораб ще използва камери, спектрометри, радар, проникващ в леда, и термичен инструмент, за да разбере как се е образувала луната и дали е възможно да съществува живот под леда.

В NASA отбелязват, че посланието е вдъхновено от знаменитата златна плочка на борда на "Вояджър",  който отнесе извън пределите на Слънчевата система информация за богатството и разнообразието на живота на Земята.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАСА

Още по темата