Медия без
политическа реклама

Международната космическа станция скоро ще бъде унищожена

SpaceX на Илон Мъск ще разработи апарат, който да я изведе от орбита

28 Юни 2024
Скоро МКС ще приключи своя звезден път
ЕПА/БГНЕС
Скоро МКС ще приключи своя звезден път

НАСА възложи на компанията на SpaceX на Илон Мъск да разработи апарат, който ще изведе от орбита Международната космическа станция /МКС/ след изтичане на срока на експлотацията й. Договорът е на стойност около 850 млн. долара. Самата операция по извеждането на МКС от орбита ще бъде извършена от НАСА.

В прессъобщението се казва, че апаратът ще позволи на НАСА и нейните международни партньори да обезпечат "безопасно и отговорно" извеждане на станцията от орбита, като се елиминира рискът тя да падне в населена местност.

Очаква се апаратът, както и самата МКС да се разрушат в атмосферата на Земята. BBC отбелязва, че масата и размерът на стацията, която е с големината на футболно игрище, предполагат, че някои от елементите й могат да останат цели при навлизането в атмосферата. Отломките би трябвало да паднат в Тихия океан. Останките от космически апарати се "складират" в необитаван участък от океана, известен като "Океанически полюс на недостъпността" или "Точка Немо", която се намира на над 2500 км от най-близката суша, пише BBC.

МКС е в орбита от 1998 г. Оттогава срокът й на годност бе удължаван няколко пъти. През 2023 г. САЩ, Япония, Канада и страните-членки на Европейската космическа агенция се договориха за удължаване на срока на експлоатация на комплекса до 2030 г. Преди това Русия удължи срока на експлоатация на руския сегмент на станцията до 2028 г.

По време на работата на борда на МКС са били проведени над 3000 научни експеримента, в това число и в областта на стареенето на човешкия организъм и разработката на нови типове материали.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МКС, НАСА, SpaceX

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?