Медия без
политическа реклама

Италианското правителство иска да санкционира употребата на английски думи

Глобата е до 100 000 евро

02 Апр. 2023
Pixabay

Италианците, които използват английски и други чужди думи в официални съобщения, могат да бъдат глобени с до 100 000 евро съгласно ново законодателство, въведено от партията "Италиански братя" на министър-председателя Джорджа Мелони, съобщи Си Ен Ен, предава БГНЕС.

Фабио Рампели, член на долната камара на депутатите, представи закона, който е подкрепен от министър-председателя.

Макар че законодателството обхваща всички чужди езици, то е насочено по-специално срещу "англоманията" или използването на английски думи. Според проектозакона тя "унижава и умъртвява" италианския език и се добавя, че това е още по-лошо, тъй като Обединеното кралство вече не е част от ЕС.

Законопроектът, който все още не е внесен за обсъждане в парламента, изисква всеки, който заема длъжност в публичната администрация, да има "писмени и устни познания и да владее италиански език". Той също така забранява използването на английски език в официалната документация, включително "акронимите и имената" на длъжностите в компаниите, работещи в страната.

Според проектозакона чуждестранните юридически лица ще трябва да разполагат с издания на италиански език на всички вътрешни правила и трудови договори.

"Това не е само въпрос на мода, тъй като модата преминава, а англоманията има последици за цялото общество", се казва в проектозакона.

Първият член от законодателството гарантира, че дори в офиси, които работят с чужденци, които не говорят италиански, основният използван език трябва да бъде италианският.

Член 2 предвижда италианският език да стане "задължителен за популяризирането и използването на обществени стоки и услуги на територията на страната". Неспазването му може да доведе до налагане на глоби в размер от 5 000 евро до 100 000 евро. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

чужди думи, Италия, глоба

Още по темата