Медия без
политическа реклама

Австралия решава с референдум да включи ли аборигените в Конституцията

30 Авг. 2023
 Кампанията "да" е в разгара си.
БГНЕС
Кампанията "да" е в разгара си.

Австралия ще проведе референдум за правата на коренното население на 14 октомври, заяви премиерът Антъни Албанезе в сряда, предаде Би Би Си. Той определи това като решаващ момент в отношенията на страната с аборигенското малцинство.

"На този ден всеки австралиец ще има шанса, който се случва веднъж на поколение, да обедини страната ни и да я промени към по-добро", заяви Албанезе. И прикани  всички австралийци да гласуват с "да"."

На реферeндума ще бъде зададен само един въпрос, който изисква отговор "да“ или "не": "Да се промени ли Конституцията, за да се признаят първите народи на Австралия чрез създаване на "Глас на аборигените и островитяните от пролива Торес". Одобрявате ли тази предложена промяна?“ Ако вотът бъде приет, коренното австралийско население, чиито предци живеят на континента от поне 60 000 години,  ще бъде признато в Конституцията. Те ще получат конституционно установено право да бъдат консултирани по закони, които засягат техните общности, чрез създаването на орган (Глас) от техни представители.

Конституционните референдуми в Австралия са редки и имат нелека съдба - само осем от 44 са успешните. Тъй като кампанията с "да" изостава в социологическите проучвания, съществуват опасения, че един неуспешен референдум може да навреди на отношенията между расите, да накърни световната репутация на Австралия и да провали шанса да се намали неравенството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата