Quantcast

Медия без
политическа реклама

Във всички СИК-ове у нас и извън страната ще се гласува с една машина

Засега няма яснота къде гражданите ще могат да наблюдават процеса от броенето на бюлетините

Илияна Димитрова

ЦИК реши във всички СИК-ове у нас и извън страната да се гласува само с една една машина, заяви заместник-председателят на комисията Росица Матева по време на седмичния брифинг за предстоящите на 2 април избори. Тя допълни, че не се очаква саботаж на видеонаблюдението от страна на секционните избирателни комисии.

Засега няма яснота къде гражданите ще могат да наблюдават процеса от броенето на бюлетините в края на изборния ден.  Матева прехвърли топката на ''Информационно обслужване", от които ще зависи този казус, както и по колко устройства ще бъдат поставени.

"Информирани сме, че "Информационно обслужване" е обявило обществена поръчка, но всички въпроси колко устройства ще бъдат доставени и как ще се осъществи технически това видеоизлъчване и записите от преброяването, трябва да бъдат насочени към "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление", заяви Матева.

По-рано днес стана ясно, че фирмата ''Информационно обслужване'', която е поела организацията на видеонаблюдението, е поканила трите големи мобилни оператора у нас да предоставят оферти за мобилните технически устройства, с които ще се извършва записването.

Вчера главният секретар на министерството на електронното управление заяви, че за около 85% от избирателните секции ще бъде осигурена интернет връзка за излъчване в реално време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите с изборните резултати след края на изборния ден. В останалите 15% от секциите качеството на връзката няма да е достатъчно добро, за да може преброяването да се излъчва. Включването и изключването на устройствата за видеозаснемане на изборите ще се извършва от председателите на СИК-овете, като за целта няма да бъде организирано специално обучение за работа с видеоустройствата. 

За около 85% от избирателните секции ще има осигурена интернет връзка, за да се заснема и излъчва в реално време броенето на бюлетините и попълването на протоколите с изборните резултати след края на изборния ден. В останалите 15 на сто от секциите обаче качеството на

Матева заяви, че на местата, където по технически причини преброяването не може да се излъчва в реално врене, то трябва да се заснеме. След това СИК ще предадат записващите устройства в РИК, ще бъдат излъчени оттам записите и след това ще дойдат в ЦИК. Записите от тези секции, в които не е могло в реално време да се наблюдава, ще бъдат публикувани на същата платформа, в която е било излъчвано в реално време това видео наблюдение", уточни Матева.

Матева припомни и че заради промените в Изборния кодекс вече няма да се отпечатват разписки и протоколи от машинния вот.  "Документът вече се нарича бюлетина от машинното гласуване. В началото на изборния ден и в края ще се отпечатва начален и краен отчет'', каза Матева и допълни, че  във финалния отчет се вписва колко избиратели са гласували. 

Гласуване в чужбина

На брифинга стана ясно, че са подадени 47 389 заявления за гласуване извън страната от 77 други държави. Към тази бройка са добавени 15 подадени заявления чрез дипломатически и консулски представителства. Най-много заявления има за Турция, Великобритания и Германия. 

Какво предстои

До 11 март трябва да бъде взето окончателното решение, с което ще бъдат определени местата и броят на секциите, в които ще се гласува извън страната, заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

До 18 март пък е срокът за подаване на гласуване по настоящ адрес. Матева припомни, че ако човек и преди е гласувал на този адрес, не означава, че пак ще бъде вписан. Също на 18 март изтича срокът за подаване на заявления за подвижни секции за хора с увреждания.

Ключови думи:

ЦИК, Избори 2023

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?