Медия без
политическа реклама

Три седмици преди вота не е ясно как ще се проведе видеонаблюдението

Три седмици преди 2 април въпросите около протичането на изборния ден се трупат. А отговори няма.
Илияна Кирилова
Три седмици преди 2 април въпросите около протичането на изборния ден се трупат. А отговори няма.

Три седмици преди 2 април въпросите около протичането на изборния ден се трупат. А отговори няма. Липсва яснота с какви устройства ще се проведе видеонаблюдението и какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване. Според Изборния кодекс не трябва да има кабинки, но и никъде не е обяснено какви трябва да бъдат параваните. Така може да се стигне до ситуация, в която всяка община ще има свое мнение по въпроса.

ЦИК все още тъне в неведение как ще се извърши видеонаблюдението - с телефон или с таблет. Това каза говорителят на комисията Росица Матева в предаването ''Твоят ден'' по Nova News. ''Имахме среща с изпълнителния директор на ''Информационно обслужване'', но не получихме отговр какви са устройствата, каква е възможността за заснемане, каква големина ще са стойките, на които ще бъдат поставени, нито къде трябва да поставим бюлетините, за да бъдат заснети. Това ни забавя'', заяви Матева. И обясни, че след като ЦИК получи подробна информация как ще се борави с устройствата, ще бъдат разписани и подробно действията, които трябва да извършва председателят на Избирателната комисия след края на изборния ден, преди старта на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Матева предположи, че ще бъдат използвани телефони, тъй като така изглеждало от техническите спецификации. 

Относно казуса с параваните, ситуацията е още по-объркана, а общините не могат да намерят изход от омагьосания кръг. Красимир Иванов, директор Дирекция ''АПИО'' - Община Монтана, каза, че никъде не е разписано какви трябва да бъдат параваните. В Изборния кодекс уклончиво думата ''кабина'' е заменена с ''параван''. ''Питали сме и РИК, и ЦИК. РИК са питали ЦИК, откъдето отговарят, че въпросът е в компетенцията на Министерски съвет, а те казват, че това е работа на законодателите, а законодателите в момента с в предизборна кампания. Рискуваме 265 общини да има 265 виждания'', каза Иванов.

Росица Матева каза, че в ЦИК пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. Тези запитвания се изпращат към МС, а отговорът е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано. 


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата