Медия без
политическа реклама

МВР обеща 24-часова охрана на секционните комисии

91 души са задържани за изборни нарушения

31 Март 2023Обновена
ЦИК съвместно с МВР увериха, че са предприети всички мерки, за да няма прекъсване на изборния процес.
Илияна Димитрова
ЦИК съвместно с МВР увериха, че са предприети всички мерки, за да няма прекъсване на изборния процес.

По вереме на брифинг ЦИК съвместно с МВР увериха, че са предприети всички мерки, за да няма прекъсване на изборния процес в неделя заради сигналите, свързани с вероятност за поставени взривни устройства в училищата, които служат за изборни секции.

Вътрешният министър Иван Демерджиев успокои, че се касае за хибридни атаки и към момента не е установена реална опасност. Той заяви, че от събота всички сгради, където се помещават секционните избирателни комисии, ще бъдат охранявани през цялата нощ от МВР. Няма да има абсолютно никаква възможност някой да проникне в сградите незабелязано.

Министър Демерджиев заяви, че хората ще бъдат изведени от сградите само в една ситуация - ако има реални данни, че е поставено взривно устройство. ''За мен това към момента е само теоретично. Мерките, които сме взели, не позволяват някой да проникне в сградите и да постави взривно устройство'', каза министърът.

Относно проверките в изборния ден, Демерджиев заяви, че ще бъдат проверявани само хора, които носят със себе си големи багажи, но тази проверка ще бъде дискретна и ще се извършва извън училищата преди хората да стигнат до самата сграда, за да не бъдат притеснявани избирателите и членовете на СИК-овете.

Към момента няма извънредни инструкции за безопасност към членовете на секционните комисии. Те единствено трябва да бъдат наблюдателни за хора, носещи със себе си обемни багажи, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Правилата за безопасност включват основно служителите на МВР, така че не се налага и някой друг да бъде инструктиран. На членовете на СИК-овете ще бъдат раздадени телефонни номера, за да могат да се свържат с МВР в случай на проблемна ситуация.

В сравнение с изборите на 2 октомври броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения е два пъти по-голям, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Досъдебните производства за изборни нарушения, образувани от МВР към края на вчерашния ден, са 111, задържани са 91 души, каза главният секретар. По думите му броят на образуваните разследвания е над 2.3 пъти по-голям в сравнение с изборите през октомври 2022 г. Той добави, че числата постоянно нарастват, като отбеляза, че и в момента се провеждат полицейски акции по места в страната.

Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, са над 500, а явните сигнали са над 300, добави още Петър Тодоров.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата