Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК показа образците на бюлетините

Илияна Димитрова
Образец на бюлетина

ЦИК показа образците на бюлетините за вота на 2 април по време на седмичния си брифинг по-рано днес. В бюлетината за Варна и Ловеч преди "не подкрепям никого" ще бъде записан независимият кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко. Това стана ясно от обясненията на говорителя на ЦИК Росица Матева.

По време на брифинга Матева показа и бюлетината, която ще бъде разпечатвана от машината. На нея ще е отбелязано, че е бюлетина за машинно гласуване, номерът на секцията, в която се гласува, номерът на машината, с която се гласува, датата и начинът, по който е гласувал избирателят. След гласуване с машина бюлетината от нея трябва да бъде сгъната, подпечатана и да бъде пусната в прозрачна кутия. На гърба бюлетината ще бъде брандирана.

Ако пък възникне проблем с машината като например да не отпечата цялата бюлетина, работа на секционната избирателна комисия ще бъде да преценява за всеки индивидуален случай дали е необходимо избирател да упражни вота си втори път.

По отношение на изборите в чужбина ЦИК определи 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване, каза Матева. И припомни, че в секциите в страната, както и извън страната, ще има само по една машина. Бюлетината извън страната е същата, но без преференции.

 

Какво предстои

Росица Матева припомни, че на 20 март изтича срокът за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии. А пък срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна избирателна комисия е до 18 март.

Ключови думи:

ЦИК, Избори 2023

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?