Медия без
политическа реклама

В знак на протест испански фермери окупираха с трактори центъра на Мадрид

Профсъюзите планират огромен митинг пред Министерството на земеделието на 21 февруари

15 Февр. 2024
БГНЕС
Фермери протестират пред министерството на земеделието в Мадрид.

Испанските земеделски производители продължават да протестират срещу проблемите в сектора, като преди срещата с министъра на земеделието Луис Планас трактори бяха паркирани пред сградата на Министерството на земеделието в центъра на Мадрид.

Фермерите бавно докараха около 15 трактора с испански знамена, до сградата, която се намира срещу оживената мадридска жп гара Аточа, което затрудни трафика, пише БГНЕС по информация на АФП.

След като стигнаха дотам, те разпънаха плакати с надписи "Фермерите на пътя на войната" и "Планас, разрухата на селото".

Около 250 фермери и представители на земеделски профсъюзи се събраха под дъжда преди срещата. Повечето от тях бяха пристигнали с автобуси от други региони на Испания.

Министър Планас трябва да се срещне с основните селскостопански профсъюзи в Испания - Asaja, COAG и UPA.

Ден по-рано фермерите блокираха пътища в цялата страна, особено в южната част, където нарушиха първия етап на състезание по колоездене, и в североизточната област Каталуния, където блокираха части от магистрала AP-7, свързваща Испания и Франция.

Гневни земеделски производители протестират в цяла Европа заради нарастващите разходи, високите цени на горивата, бюрокрацията и екологичните изисквания в Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и предстоящата "Зелена сделка".

Испанските фермери протестират и срещу ниските цени на продукцията си и липсата на финансова помощ за сектора.

Профсъюзите планират огромен митинг пред Министерството на земеделието на 21 февруари, а на 26 февруари ще се съберат отново в Мадрид, когато се провежда срещата на министрите на земеделието на ЕС в Брюксел.

Често наричана "зеленчуковата градина на Европа", Испания е един от водещите производители на плодове и зеленчуци в блока, но през последните три години стопанствата ѝ страдат от продължителната суша на Иберийския полуостров. 

Ключови думи:

фермери, протест

Още по темата