Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Дайте самолети и ракети!

Украинският президент призова президента Байдън, конгресмените и сенаторите да наложат още санкции на Русия

16 Март 2022
Стопкадър от екрана
Володимир Зеленски изрази благодарност за американската помощ и поиска още за отблъскване на Русия

Във видеообръщение пред двете камари на американския Конгрес украинският президент Володимир Зеленски призова днес за помощ "срещу смъртта, която се сипе над Украйна от небето".  "Ако е твърде много да искам установяването на зона, забранена за полети, Украйна се нуждае от самолети и системи С-300 за противовъздушна отбрана", каза той. 

Като припомни историческата реч на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта", той заяви: "Имам една нужда: Да защитя нашето небе. Много ли е да искам, да се създаде забранена за полети зона над Украйна, за да се спасят хората, за да не може Русия да тероризира нашите свободни градове? Прекалено много ли искам?", попита Зеленски,

Появата му на екрана в залата бе посрещната с бурни аплодисменти от станалите на крака депутати от двете камари. Той отправи пламенен призив към президента Джо Байдън и съюзниците на САЩ: "Имам нужда от вашето решение, от вашата помощ".

"Знаете колко много зависи от възможността да се използват самолети на бойното поле, мощната авиация трябва да защитава нашите хора, нашата свобода, нашата земя", заяви Зеленски. "Самолетите, които ще помогнат на Украйна и Европа, вие знаете, че са там, и ги притежавате, но те са на земята, а не в украинското небе", каза той.

В обръщението си украинският президент сравни ужаса от руското нападение срещу страната му с Пърл Харбър и атентатите от 11 септември. "Спомнете си Пърл Харбър, ужасното утро на 7 декември 1941 г., когато небето ви бе почерняло от самолетите, които ви атакуваха", каза той, припомняйки въздушната атака, която вкара САЩ във Втората световна война. "Спомнете си 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превърне вашите градове, независими територии, в бойни полета", каза той. "Нашата страна преживява същото всеки ден." Той съпроводи речта си с кадри от разрушенията и тероризирането на мирни граждани от руските нападения. "Това е терор, какъвто Европа не е виждала, не е виждала от 80 години", заяви Зеленски. В последния кадър се виждаха думите "Затворете небето" с призив за забранена за полети зона.

Украинският президент заяви, че тази война не е само за неговата страна, но и за "ценностите на Европа и света". "Обръщам се към президента Байдън. Вие сте лидер на нацията, на вашата велика държава. Пожелавам ви да бъдете лидер на света. Да бъдеш лидер на света означава да бъдеш лидер на мира", каза Зеленски, преминавайки на английски език за последния пасаж от речта си.

Той призова САЩ да наложат още санкции на Русия - срещу всички руски политици, които подкрепят войната в Украйна.

Още по темата