Медия без
политическа реклама

Заради дефектни двигател и гориво ракета на КНДР падна в морето

Очакваше се Северна Корея да изведе в космоса разузнавателен спътник

31 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Южнокорейски водолази изваждат от морето част, за която се предполага, че е от падналата ракета.

Проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото попречиха на севернокорейска ракета да изведе в космоса разузнавателен спътник, съобщи държавното радио "Гласът на Корея".
Южнокорейските военни веднага започнаха да издирват части от ракетата, която падна в морето, предаде агенция Йонхап.
Ракетата се е разбила, след като е загубила тяга поради проблеми с двигателя на втората степен след отделянето на първата степен. Планира се разследване, за да се установят конструктивните недостатъци и да се разработят мерки за отстраняването им. Повторно изстрелване може да бъде извършено възможно най-скоро след "частични тестове", съобщи севернокорейското радио.

По-рано КНДР официално обяви, че възнамерява да изстреля между 31 май и 11 юни първия в историята на страната разузнавателен спътник. Сегашното изстрелване на ракета на Северна Корея е 13-ото за 2023 г.  Пхенян изведе между 1998 и 2016 г. четири изкуствени спътника на Земята от серията Кванмьонсон (Сияйна звезда).

Разработването и изстрелването на военен разузнавателен спътник бе една от най-важните задачи, възложени през декември 2022 г. на Агенцията за космическо развитие на КНДР от Шестия пленум на Централния комитет на Корейската трудова партия.

Ключови думи:

Северна Корея, ракета

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?