Quantcast

Медия без
политическа реклама

Япония финансира военните сили на приятелски страни

Подкрепата няма да е свързана със смъртоносни оръжия

05 Апр. 2023
Pixabay

Япония ще започне да предлага помощ на военните сили на "сходно мислещи страни" съгласно нови закони, докато Токио изгражда по-активна отбранителна стратегия за справяне с нарастващите регионални заплахи, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Новата рамка ще бъде отделна от другите видове помощ, предлагани от Япония, и ще бъде насочена конкретно към "повишаване на сигурността и възпиращия потенциал на сходно мислещите държави", заяви правителството.

Този ход е част от по-широката промяна в Япония, която миналата година представи мащабен преглед на сигурността, включващ обещание да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП до 2027 г., като същевременно определи Китай като "най-голямото стратегическо предизвикателство в историята".

Въпреки това следвоенната конституция на Япония ограничава военните до привидно отбранителни мерки и оборудване, а в новата рамка се казва, че военната подкрепа ще бъде ограничена до области, "които не са пряко свързани с нито един международен конфликт".

Правителството все още не е посочило възможните бенефициенти на преразгледаните правила, но местни медии съобщиха, че Филипините и Малайзия са кандидати.

Според службата на кабинета помощта може да бъде насочена към области, включващи мониторинг и наблюдение в териториалните води и въздушното пространство, борба с тероризма и пиратството.

Новинарската агенция "Киодо" съобщи, че японското правителство е определило два милиарда йени (15 млн. долара) за разходи за помощ за чуждестранни армии и чуждестранна отбрана до март 2024 г. 

Ключови думи:

Япония, военни сили

Още по темата