Медия без
политическа реклама

Върховният съд ще реши съдбата на британския парламент

Найджъл Фарадж е предложил сделка на премиера Борис Джонсън, за да победят лейбъристите при евентуални избори

12 Септ. 2019
Привърженици на ЕС протестират срещу спирането на работата на британския парламент в Лондон.
ЕПА/БГНЕС
Привърженици на ЕС протестират срещу спирането на работата на британския парламент в Лондон.

Върховният съд в Лондон ще реши дали британският парламент ще възобнови работа. Това стана ясно, след като Върховният апелативен съд на Шотландия постанови в сряда, че решението на премиера Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици е незаконно, предадоха осведомителните агенции. Магистратите не се съгласиха с решението на съдия, който миналата седмица заяви, че съдът не е компетентен да се произнася за спирането на работата на парламента. Върховният апелативен съд на Шотландия заяви, че съветът на Джонсън към кралица Елизабет Втора за преустановяване на работата на парламента е "незаконен, защото е имал за цел да постави в трудно положение парламента". "Ние призоваваме парламентът незабавно да бъде свикан отново", каза депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери, която заедно с още 70 депутати е завела делото.

Британското правителство заяви, че ще обжалва решението. "Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме пред Върховния съд на Обединеното кралство. Британското правителство трябва да представи силен вътрешен законодателен дневен ред. Преустановяването на работата на парламента е законният и необходим начин за постигане на това", каза правителствен говорител. Сега решението за подновяването на работата на депутатите ще се реши окончателно във вторник от заседание на Върховния съд в Лондон.

Британските депутати спряха да работят до 14 октомври, когато кралицата ще произнесе реч, очертаваща законодателните планове на Борис Джонсън за Брекзит. Той продължава да обещава, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври.

Лидерът на партия "Брекзит" и евродепутат Найджъл Фарадж каза цената си за предизборна сделка с консерваторите, за да победят лейбъристите при възможни предсрочни избори. Фарадж иска "свободен достъп" до 80-90 парламентарни места, разкри в. "Гардиън". В замяна ръководителят на антиевропейската партия е обещал на "Даунинг стрийт" 10 да не издига кандидати срещу тези на торите в целевите места на консерваторите. Условието му е Брекзит да е факт на 31 октомври. Предложението е предадено на премиера Борис Джонсън от високопоставени тори след дискретни преговори с Фарадж. Радикалните евроскептици сред торите натискат Джонсън да се реши на сделка с партията "Брекзит", но той многократно е отхвърлял вероятността за предизборно споразумение заради нееднозначните си отношения с Найджъл Фарадж.

930712 ОБУЧЕНИЕ

Чуждестранните студенти ще могат да останат във Великобритания до две години след завършването си, за да си намерят работа. Това гласят нови предложения на вътрешното министерство. Те променят реформата от 2012 г., прокарана от тогавашния вътрешен министър Тереза Мей, която даваше на наскоро завършилите само 4 месеца да си намерят работа. Около 450 000 чуждестранни студенти всяка година пристигат във Великобритания, а мярката ще се отнася за тези, започващи обучението си догодина, пише Би Би Си. Те ще трябва да са се обучавали в институция, която провежда имиграционни проверки. Няма да има ограничения за това какъв вид работа ще започнат те, нито на броя хора, които ще могат да се възползват от удължения срок.

930713-----------

Опозиционната Лейбъристка партия трябва да се обяви срещу Брекзит и за насрочването на нов референдум, който още преди изборите да отмени напускането на ЕС, заяви зам.-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън в реч, в която се разграничава от позицията на лидера на партията Джеръми Корбин. Уотсън каза, че не съществува решение, което да се нарече "добра сделка за Брекзит", и че лейбъристите трябва категорично да започнат кампания за оставане в ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?