Медия без
политическа реклама

Вълненията в Перу спряха достъпа до града на инките

Седем души загинаха в бурните сблъсъци след отстраняването на президента Педро Кастильо

13 Дек. 2022
Улиците в столицата Лима се превърнаха в бойни полета
ЕПА/БГНЕС
Улиците в столицата Лима се превърнаха в бойни полета

Железопътният транспорт между Куско и града на инките Мачу Пикчу – туристическата перла на Перу - бе спрян поради продължаващите в страната демонстрации срещу президентката Дина Болуарте, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Основният маршрут, водещ към каменния архитектурен комплекс, започва в Куско, бивша столица на империята на инките, откъдето се пътува с влак. Според оператора решението му е взето, за да се  гарантира сигурността на пътниците, тъй като има риск от блокиране на жп линии.

От средата на миналата седмица в Перу се засилват протестите срещу отстраняването на Педро Кастильо от президентския пост. За да избегне импийчмънт, той нареди да бъде разпуснат парламентът, но скоро след това бе арестуван по обвинение в "бунт" и "заговор". По данни на омбудсмана Елена Ревояр по време на антиправителствените протести са загинали 7 души, включително двама непълнолетни.

Демонстрантите настояват за предсрочни избори, при все че новата президентка Болуарте обеща да води преговори за изтегляне на изборите 2026 за 2024 г. Протестиращите блокират пътища, окупират летища, нападат административни сгради и телевизионни студия. При сблъсъци с полицията пострадаха над 110 служители на реда. 

Левите правителства на Мексико, Аржентина, Колумбия и Боливия заявиха, че подкрепят сваления президент с мотива, че от началото на мандата си през 2021 г. срещу него е започнало "враждебно и антидемократично движение". Това се казва в комюнике, подписано от четирите държави и разпространено от колумбийското външно министерство.

Ключови думи:

Перу, протести, Мачу Пикчу

Още по темата