Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан отново провокира ЕНП

08 Май 2019
Виктор Орбан
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Унгарският премиер и лидер на управляващата партия "Фидес" Виктор Орбан обяви, че оттегля подкрепата си за Манфред Вебер, който е водещият кандидат за шеф на новата ЕК от Европейската народна партия (ЕНП), от която е част и "Фидес", съобщиха информационните агенции. Мотивът за решението му е, че германецът Вебер си позволявал да прави изявления, които са обидни за унгарския народ. Орбан негодува срещу изказване на Вебер отпреди повече от месец, в което той заявява, че няма да приеме ръководния пост в ЕК, ако той ще зависи от гласовете на унгарската партия "Фидес".

Манфред Вебер пък заяви, че при управлението на Орбан Унгария върви в "погрешна посока". Той подчерта, че ЕНП е влязла в конфликт на "ценности" с партията "Фидес". "ЕНП е партия на ценности, на общи идеали, на идея за бъдещето на Европа и това ни обединява, а тези, които не вярват повече в тези ценности, трябва да напуснат ЕНП," каза още Вебер.

През март т.г. ЕНП замрази членството на "Фидес" след поредица от публични нападки срещу настоящия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Последвайте ни и в google news бутон