facebook
twitter

Чужбина

Венецуела изгони делегация на ЕП

Евродепутатите от групата на ЕНП са първата чуждестранна група, пристигнала по покана на и.д. президента Хуан Гуайдо
617
ЕПА/БГНЕС
Прогонените от режима на Мадуро евродепутати пристигнаха в Мадрид вчера с полет от Каракас.

Венецуела отказа да приеме на своя територия делегация от евродепутати, членове на групата на Европейската народна партия, пристигнали в страната по покана на самообявилия се за и.д. държавен глава Хуан Гуайдо, предадоха информационните агенции. Режимът на президента Николас Мадуро заяви, че визитата има "конспиративни мотиви". Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обяви, че евродепутатите предварително са били предупредени, че няма да получат разрешение да влязат в страната. "Няма да позволим на европейската крайна десница да смути мира и стабилността в страната с грубата си намеса", написа той в профила си в Туитър. 

Паспортите на евродепутатите от ЕНП Естебан Гонсалес Понс, Габриел Мато, Хосе Игнасио Салафранка и Естер де Лане са били прибрани от властите при кацането им на летището в Каракас, след което им е отказан достъп до венецуелска територия без обяснения. "В момента ни експулсират от Венецуела: конфискуваха ни паспортите и не ни казаха причината за експулсирането", заяви водачът на групата Гонсалес Понс в разпространено в социалните мрежи видео, заснето на летището в Каракас. А по-късно в профила си в Туитър евродепутатът написа: "Проява на лошо възпитание, а единственото обяснение е, че Мадуро не ни иска тук. Ние сме първата международна делегация, поканена от президента Хуан Гуайдо. Ще ни изгонят днес, но утре ще се върнем в свободна Венецуела". Освен с Гуайдо евродепутатите имали планирани срещи с представители на гражданското общество и партийни функционери. 

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самообяви за и.д. президент на 23 януари. Той е признат за законен лидер на Венецуела от над 40 държави по света. ЕП беше първата евроинституция, която застана зад Гуайдо. 

КАРЕ - РЕАКЦИЯ

"Николас Мадуро още веднъж показа, че не е демократ и че не е законният лидер на Венецуела. Той отказва правото на свобода на хората, дори хуманитарните помощи; страхува се, че чуждестранните наблюдатели ще видят какво се случва в страната. Призовавам върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и министрите на външните работи, които провеждат среща в Брюксел, да прекратят дипломатическите правомощия на всички представители на режима на Мадуро за евроинституциите и в страните членки, а ЕС да анулира участието си в срещата с венецуелската контактна група, която предстои в следващите дни", призова председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиляди напускат Венецуела ежедневно

15.06.2019

3176 83
Русия допуска увеличаването на военните във Венецуела

07.06.2019

2144 28
Дойче банк конфискува 20 т злато на Венецуела

06.06.2019

1315 2

Коментари

тошогошев

Е тоя дето ги е поканил не ги ли е посрешнал Президент  , пък граничните и митничарите му не го слушат 

IvanM

конфискуваха ни паспортите и не ни казаха причината за експулсирането

 

Никоя страна не е длъжна да дава обяснения, защо не допуска чужд гражданин на своя територия. Толкоз.

inventus

Този Гайдо не изглежда да е много умен. Ако беше ги поканил в качеството си на председател на венецуелският парламент нямаше да има никакъв проблем тъй като има законното право да кани представители на други парламенти.Така както е направена поканата може да се тълкува единствено като провокация. Надявам се и поканените да го осъзнаят.

Magi

Правилно!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×