Quantcast
Вече 31 са пострадалите от взрива в химически завод в Германия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Вече 31 са пострадалите от взрива в химически завод в Германия

Съобщава се за поне двама загинали, а жителите на околни квартали в Леверкузен са помолени да останат по домовете си и да изключат климатиците
Обновена
1 442
 ЕПА/БГНЕС
Гъст черен дим се вие над района на Chempark, в индустриалната зона на Леверкузен.

Увеличава се броят на пострадалите от мощния взрив в химически завод в индустриалната зона на германския град Леверкузен, в която свои мощности имат компании като "Bayer", "Covestro", "Arlanxeo" и "Lanxess". Инцидентът стана около 10:40 ч. българско време и бе определен като "екстремна заплаха" от германския Федерален офис за гражданска защита и помощ при бедствия, съобщи БГНЕС.

Към момента, според в. "Зюддойче Цайтунг" се знае за най-малко двамае загинали и вече 31 пострадали, след като първоначално данните бяха само за няколко ранени. Четирима от тях са в тежко състояние, а четирима души се водят изчезнали. 

От компанията Currenta, която е оператор на химическия парк, съобщиха също, че има поне една жертва. Потвърдено бе и, че четирима се издирват. До момента няма точна информация за причината за експлозията. Според в. "Koelner Stadt-Anzeiger", инцидентът е станал в инсталация за изгаряне на боклук. Има обаче информация, че всичко е тръгнало от пожар в склад за химически отпадъци, при който са се взривили три цистерни с опасни химикали.

Най-силният взрив се е чул надалеч, според жители на Леверкузен. През деня е имало и още експлозии. Обитателите на близките квартали са помолени да не напускат домовете си, да затворят прозорците и да изключат климатиците си. Затворени бяха и близките магистрали. Самият парк - Chempark, е разположен край бреговете на Рейн, на около 20 км северно от Кьолн. 

Районът около завода е отцепен и са пристигнали десетки пожарникари с техника, линейки, полиция, както и специалисти за замърсяване на въздуха. В небето се вие гъст черен дим и има опасения, че във въздуха може да попаднат токсични вещества. Облакът се е насочил на северозапад, към градовете Буршайд и Лайхлинген. Градските власти в Леверкузен решиха да затворят и детските площадки като превантивна мярка. 

От българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи при взрива.

Още

Социалдемократите печелят изборите в Германия

27.09.2021

Обновена

5632
ЕС обвини Русия в кибератаки преди изборите в Германия

24.09.2021

489
АПИ е осъдена за 600 хил. лв. заради смъртта на жена в тунела Ечемишка