Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволниха шефката на испанското разузнаване заради софтуера "Пегас"

10 Май 2022
БГНЕС
Пас Естебан Лопес беше първата жена, назначена начело на испанското разузнаване.

Испанското правителство уволни шефката на разузнаването на страната Пас Естебан Лопес след разкритията, че шпионският софтуер ''Пегас'' е бил използван за подслушване на премиера, министъра на отбраната и водещи членове на каталунското движение за независимост, предадоха испански медии, позовавайки се на неидентифицирани източници от правителството.

Съобщава се, че Естебан е потвърдила миналата седмица пред комисия на Конгреса, че 18 членове на каталунското движение за независимост са били шпионирани със съдебно одобрение от Националния разузнавателен център на Испания.

Уволнението на Естебан идва две седмици след като експерти по киберсигурност казаха, че най-малко 63 души, свързани с каталунското движение за независимост, са били подлушвани с шпионския софтуер ''Пегас'', и три дни след като испанското правителство съобщи, че телефоните на премиера Педро Санчес и министъра на отбраната Маргарита Роблес са били заразени със софтуера.

Сред подслушваните е и настоящият премиер на Каталуния Пере Арагонес. Не е ясно дали той е бил шпиониран преди или след като идва на сегашната си позиция. 

Пас Естебан Лопес беше първата жена, назначена начело на испанското разузнаване.

Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министъра на отбраната Маргарита Роблес са били подслушвани чрез израелския софтуер "Пегас", заяви днес испанското правителство.

Ключови думи:

Пас Естебан, Пегас, Испания

Още по темата