Quantcast

Медия без
политическа реклама

И испанският премиер е подслушван с шпионския софтуер "Пегас"

02 Май 2022
Педро Санчес

Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министъра на отбраната Маргарита Роблес са били подслушвани чрез израелския софтуер "Пегас", заяви днес испанското правителство.

На извънредна пресконференция Феликс Боланьос, началник на кабинета на Санчес, заяви, че достъпът на "Пегас" до мобилния телефон на премиера е регистриран на два пъти през май 2021, а до телефона на министъра на отбраната - през юни 2021 г. Незаконното следене на тези телефони е доказано при проверка, която продължава и ще обхване всички членове на испанското правителство.

"Намесата не идва от никоя държавна институция на Испания и правосъдието е сезирано по случая. Искаме правосъдието да разследва случая, за да разберем цялата истина. В развита демокрация като нашата подобна намеса е допустима само от страна на официални институции и със съдебно разрешение. Затова няма съмнение, че се сблъскваме с незаконна и неразрешена намеса", заяви началникът на кабинета на испанския премиер.

Боланьос допълни, че при хакването на телефоните е получено значително количество данни. Той отбеляза, че шпионският софтуер "Пегас" е използван незаконно в повече от 20 държави и жертви са станали правителства и граждани.

Мащабно разследване на повече от десет медии разкри през лятото на 2021 г., че правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска компания за наблюдение NSO Груп. 

 Компанията отрича да е извършила неправомерни действия и твърди, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри досиета за правата на човека. Софтуерът „Пегас“ заразява апарати „Айфон“ и устройства с „Андроид“, за да позволи на операторите да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват обаждания и тайно да активират микрофони.

Надзорният орган на ЕС за защита на данните (ЕНОЗД) призова през февруари тази година забрана на шпионския софтуер „Пегас“. Според регулатора използването на „Пегас“ може да доведе до „безпрецедентно ниво на навлизане в личното пространство и възможност за намеса в най-интимните аспекти от нашия всекидневен живот“.

 

Още по темата