Медия без
политическа реклама

Украйна разкри корупционна схема, свързана с компанията "Бурисма"

Фирмата, за която работеше синът на Джо Байдън, предложила подкуп от 6 млн. долара на антикорупционни служители

14 Юни 2020
NABU/Twitter
Чувалите с пари от подкупа, предложен на служителите на антикорупционното бюро в Украйна.

Подкуп от 6 млн. долара е бил предложен на антикорупционните властите в Украйна, за да прекратят разследване срещу Микола Злочевски, който е собственик на компанията "Бурисма", а в управителния й съвет беше Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, съобщи "Блумбърг".  Фирмата се оказа се в центъра на процедурата за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като се появиха данни, че държавният глава се е опитал да окаже натиск върху украинския си колега Володимир Зеленски да разследва баща и син Байдън. Джо Байдън е основният съперник на Тръмп за предстоящите президентски избори в САЩ през ноември т.г.

В Украйна 3-ма души са арестувани като част от разследването за опит за подкуп, което е започнало на 3 юни, обяви на пресконференция шефът на местното Бюро за борба с корупцията Артем Ситник. Сред заподозрените са двама души, които се свързват със Злочевски - бивш министър на околната среда по време на управлението на президента Виктор Янукович. Местонахождението на Злочевски не е известно. 

Специалният прокурор за борба с корупцията на Украйна Назар Холодницки заяви, че Джо и Хънтър Байдън не са свързани с опита за подкуп. Адвокатът на Злочевски Петро Бойко заяви пред "Блумбърг", че клиентът му няма общо с подкупа от 6 млн. долара, нито пък с хората, които са арестувани. Той отрече собственикът на "Бурисима" да е извършил закононарушение. 

"Бурисма" е сред най-големите частни производители на газ в Украйна. Хънтър Байдън става част от управителния й съвет през 2014 г., когато баща му все още е вицепрезидент и основна фигура в отношенията на САЩ с Украйна. Синът на напуска поста през 2018 г.

 

Още по темата