Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция бомбардира в Сирия подкрепяни от САЩ кюрди

07 Окт. 2023
БГНЕС
Атентатът преди седмица бе първият пободен в Анкара от 2016 г. досега.

Турското министерство на отбраната съобщи, че е предприета нова вълна от въздушни удари срещу кюрдски цели в Сирия. Действията са в отговор на бомбения атентат в Анкара пред вътрешното министерство преди седмица. За него отговорност пое клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), припомня БГНЕС.  Турция заключи, че двамата нападатели, загинали при атаката в Анкара, са именно от Сирия.

Двама полицаи бяха ранени при терористична атака в Анкара срещу турското министерство на вътрешните работи. Нападателите са загинали.  ПКК пое отговорност за атентата.

По-рано в петък имаше атаки, а вечерта бяха ударени 15 цели -  "щабове и убежища", използвани от кюрдските сили, на които САЩ разчитат, за да се борят с групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Съобщението за атака дойде само часове след като външният министър Хакан Фидан обсъди с държавния секретар Антъни Блинкен свалянето от САЩ на турски боен дрон, участващ в операцията в Сирия. Блинкен подчерта необходимостта от координиране и премахване на конфликтите в нашите дейности, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър след разговора с Фидан.

Операцията на Турция в Сирия е насочена предимно към петролни и други енергийни съоръжения, контролирани от кюрдските Отряди за защита на народа. Групата се състои от неразделна част от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили – де факто армията на кюрдите в района – които оглавиха битката за изтласкването на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ от региона през 2019 г. Подкрепата на САЩ обтегна връзките на Анкара с Вашингтон след поражението на джихадистите.

Ключови думи:

Сирия, ПКК

Още по темата