Медия без
политическа реклама

Тръмп заплаши да наложи вето на спасителния пакет от 900 млрд. долара

23 Дек. 2020

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че няма да подпише пакетът от стимули в отговор на Covid пандемията на стойност почти 900 милиарда долара, предаде БНР. Ако Тръмп изпълни заплахата си, американците ще останат без индивидуалната помощ, която биха получили още следващата седмица.

„Това е позор“, каза Тръмп във видеопослание, публикувано в Туитър. "Искам Конгресът да промени този закон и да увеличи смешно ниската сума от 600 долара на 2 000 на човек или 4 000 долара за една двойка. В противен случай следващата американска администрация ще трябва да осигури пакет от помощи за Covid-19, и може би тази администрация ще е моята“, каза Тръмп, като отново допусна да остане втори мандат.

Конгресът прие пакетът от стимули в понеделник вечерта. През всичките месеци на търсене на компромис по закона между републиканци и демократи Доналд Тръмп остана извън преговорите. Сега той обяви, че приетите текстове са много по-различни от очакваното и че пакетът от стимули срещу Covid-19 всъщност няма нищо общо с Covid-19.

„Конгресът намери много пари за чужди държави и лобисти, а на американския народ, който има нужда, дава минималното“, коментира Тръмп.

Той попита защо законът предвижда над 85 милиона долара помощ за Камбоджа, 134 милиона за Мианмар, над 1 милиарда долара за Египет, 25 милиона за демократични и джендър програми в Пакистан, пари за Коста Рика, Гватемала, Никарагуа и Панама.

И други смятат, че пакетът от стимули не е достатъчен и призовават новоизбраният президент Джо Байдън да приеме нови стимули, след като встъпи в длъжност на 20 януари. Самият Байдън обеща вчера помощ за пожарникари и полицаи, за медицински сестри, за семейства, които не могат да си позволят храна или да си плащат ипотеките.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, стимули, вето