Медия без
политическа реклама

Тръмп забрани с указ на полицията да използва душене

Американският президент нареди реформи от Розовата градина на Белия дом

16 Юни 2020
ЕПА БГНЕС архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ за реформи в американската полиция, предава TACC, цитирана от Агенция Фокус. Церемонията по подписването беше излъчена на живо от Розовата градина на Белия дом. Документът задължава властите да въведат по-строги правила за използването на сила от страна на служителите на реда.

Указът дава приоритет на отпускането на федерални субсидии за обучението на служителите на реда, които да бъдат насърчавани да използват всички методи на за мирно разрешаване на конфликти. Решението трябва да подобри обмена на информация между държавните агенции, за да не се наемат хора в полицията без пълна проверка на биографията им.

"Това е голяма стъпка, която не е била предприемана досега", заяви Тръмп. "Душенето ще бъде забранено. Освен в случаите, когато животът на полицейски служител е застрашен“, каза той.

В допълнение, полицаите ще бъдат подпомагани от социални работници в някои случаи, включително при справяне с хора под наркотично влияние и бездомници. Социалните работници ще съдействат на служителите на реда и при ситуации, свързани с хора с психични разстройства. Целта е да се осигурят добри отношения между органите на реда и гражданите.

Още по темата