Медия без
политическа реклама

Тръмп съди правителството на САЩ за претърсването на Мар-а-Лаго

23 Авг. 2022
Поддръжници на Тръмп протестират пред резиденцията му, след като изтече информацията, че ФБР я претърсва. "Министерството на правосъдието + ФБР корумпирани" гласи плакатът им.
ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на Тръмп протестират пред резиденцията му, след като изтече информацията, че ФБР я претърсва. "Министерството на правосъдието + ФБР корумпирани" гласи плакатът им.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ във връзка с претърсването на имението му в Мар-а-Лаго от ФБР. Той настоява временно да спре четенето на иззетите от ФБР материали, докато бъде назначен специален съдебен служител, който да прегледа иззетите документи.

"Гардиън" цитира адвокатът на Тръмп Джим Тръсти, както и други два източника, запознати с въпроса, че "в иска се твърди, че съдът трябва да назначи специален служител, обикновено това е пенсиониран адвокат или съдия, тъй като ФБР потенциално е иззело поверителни материали и Министерството на правосъдието не трябва само да решава какво може да използва в своето разследване".

В иска се настоява и правителството да предостави по-подробен опис и да върне всеки конфискуван предмет, който не е в обхвата на заповедта за обиск.

Претърсването в Мар-а-Лаго, проведено на 8 август, целеше да се търсят материали, за които Националният архив и Министерството на правосъдието смятат, че са били неправомерно взети от Белия дом, когато Тръмп е напуснал поста. Беше съобщено, че претърсването е извършено по Закона за шпионажа и че някои издирвани материали засягат ядрени оръжия.

Тръмп се проверява за различни престъпления, като се започне от неговите бизнес дела в Ню Йорк и се стигне до разследването на опити да бъдат подменени изборните резултати.

Бившият президент твърди, че обиска на ФБР в Мар-а-Лаго е злоупотреба от страна на администрацията на Байдън. Тази позиция се подкрепя и от републиканците в Конгреса, както и от избирателите на партията.

В иска, заведен в понеделник, претърсването е определено като "шокиращо агресивен ход".

Преди това федерален съдия обясни, че все още не е решил дали публикуването на редактирана версия на заповедта за обиск ще послужи за някаква полезна цел. Министерството на правосъдието се противопоставя на публикуването на заповедта, тъй като разследването е висящо.