facebook
twitter

Чужбина

Тръмп разреши искове в САЩ срещу конфискацията в Куба от 1959 г.

416
https://babalublog.com
През последните седмици в Куба има недостиг на храни и на много места в Хавана могат да се видят опашки от хора заради икономическите проблеми на страната.

Правителството на Доналд Тръмп ще разреши за първи път съдебни дела в американски съдилища срещу чуждестранни компании, развиващи бизнес в обекти, които Куба е конфискувала от американците след революцията на Фидел Кастро преди шест десетилетия, предаде Си Ен Ен. Тази голяма промяна в американската политика, която ще бъде обявена днес, може да изложи американски, европейски и канадски компании на опасност от завеждане на съдебни дела. Тя може и да нанесе удар по усилията на Куба за привличане на повече чуждестранни инвестиции.

Това е още един признак за усилията на Вашингтон да накаже Хавана за подкрепата й за Венецуела и нейния президент социалист Николас Мадуро. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън ще обясни решението на администрацията в реч в Маями и ще обяви нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа, каза високопоставен американски представител, пожелал анонимност. 

За целта САЩ ще се позоват на клауза от закон, който е приет през 1996 г., но никога не е прилаган. Тя позволява на американци да съдят предимно европейски компании, които развиват бизнес в хотели, тютюневи фабрики, дестилационни фабрики и други обекти, които Куба национализира след идването на власт на Кастро. 

 

 ВЕТО

Доналд Тръмп наложи вето на приетата от Конгреса резолюция за прекратяване на военната помощ на САЩ за водената от Саудитска Арабия война в Йемен. "Тази резолюция е ненужен, опасен опит да отслаби моите конституционни пълномощия, застрашавайки живота на американските граждани и на смелите военнослужещи както днес, така и в бъдеще", написа Тръмп в Туитър, аргументирайки своето вето.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Под 3% е увеличението на болничните за година

19.11.2019

Яна Николова

446
Над 31 000 души са получили помощи заради чумата по свинете

15.11.2019

192 8
Управляващите скриха инициатора на орязването на болничните

15.11.2019

Яна Николова

1146 5

Коментари

Стоф

Обявилите се за социалистически правителства, като тези във Венецуела, Куба и други подобни, всъщност са създадени на основата на популистки пропаганди, използвани от малки псевдо политически групи с ниска, или никаква компетентност в управлението на държава. В резултатите от тяхното управление социалните последици са твърде негативни.

venstar

Темата не е за компетентността на дадено национално правителство, а дали хората от една държава могат да се борят срещу смучещия монопол на друга държава. Който при това е наложен със сила.

Иначе, какво да кажем за нашите правителства. Или пък за самия Тръмп, който изглежда тотално некомпетентен в международната политика и се е фокусирал в правене на (бързи) пари.

mi6osp.

Куба:

"Елате да ги вземете.

Чакаме ви в залива Кочинос."

Дагоев

Е как ще стане това? сащ да възстановят първо щетите от 50 годишна блокада на острова.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×