Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп помоли Meta да възстанови Facebook профила му

19 Яну. 2023
БГНЕС
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е поискал Meta да възстанови достъпа му до Facebook, тъй като по този начин  президентската му кампания през 2024 г. ще стигне до повече хора. Това се твърди в писмо, изпратено до Meta от съветниците на бившия президент.

Преди повече от две години достъпа на Тръмп до Facebook беще забранен, след като негови последователи атакуваха Капитолия в САЩ в неуспешен опит да спрат удостоверяването на победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. В писмото до Meta, видяно от NBC News, съветниците на Тръмп твърдят, че забраната "драматично изкривява и възпрепятства обществения дискурс" и трябва да бъде отменена. Meta отговори, че ще "обяви решението си през следващите седмици". Първоначално забраната Тръмп да използва социалната мрежа беше безсрочна, но по-късно компанията обеща да преразгледа решението си. За целта е създадена  вътрешна работна група, включваща висши фигури от цялата организация, които да вземат окончателното решение.

Профилите на Тръмп във Facebook и Twitter имат съответно 34 милиона и 88 милиона последователи. Twitter отмени забраната си за Тръмп, след като Илон Мъск купи платформата в края на миналата година, но бившият президент все още не се е възпорзвал от това, избирайки да остане в собствената си конкурентна услуга Truth Social. Тръмп използваше широко Twitter и Facebook, когато се кандидатира за президент през 2016 г., както и през целия си период на управление.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Facebook, Twitter

Още по темата