Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп обеща „суперсделка“ на Лондон след Брекзит

05 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС
Хиляди протестираха по улиците на Лондон срещу посещението на американския президент Доналд Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп анонсира "много, много съществена търговска сделка" между САЩ и Великобритания след Брекзит. Той обеща това след разговор с премиера Тереза Мей на фона на изпълнени с протести улици, по които над тълпата се рееше напомпано бебе-Тръмп, гледащо злобно. Тръмп се пошегува с отиващия си британски лидер, че трябва да се "задържи" и да постигне много по-силен икономически съюз със Съединените щати, след като страната й напусне Европейския съюз. "Мисля, че ще имаме много, много съществена търговска сделка. Това ще бъде много честна сделка", каза той на среща с бизнес лидери и министри, добавяйки: "Ще го направим". Въпреки че многократно критикуваше стратегията на Мей за Брекзит, Тръмп заяви, че тя е свършила "фантастична работа".

На съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп британският премиер Тереза Мей каза: "Трябваше да напомня на президента, споменал, че съм съдила Европейския съюз - не сме го правили. Влязохме в преговори и излязохме с добра сделка“. След което Тръмп вдига рамене и каза: "Бих ги съдил, но и това е добре. Може би бих съдил и стигнал до решение, но никога не се знае. Тя вероятно е по-добър преговарящ от мен“. Тереза Мей казва, че Обединеното кралство и САЩ трябва да "ценят" своите отношения и това е "нещо, върху което трябва да градим". Тръмп заяви, че е сигурен, че САЩ и Великобритания могат да постигнат разбирателство по отношение на китайския телекомуникационен гигант Хуауей, за да се избегне прекъсването на обмена на разузнавателни данни между Лондон и Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил във вторник среща на четири очи на бившия външен министър Борис Джонсън, който е отказал поканата заради среща с депутати от Консервативната партия, на която ще се гласува кой да е следващият премиер на страната, твърдят британски медии. Тръмп е разговарял с него по телефона в продължение на 20 минути, казва още източник на Би Би Си. Тръмп поиска среща и с още един претендент за поста на Мей - Майкъл Гоув. Тръмп определи кмета на Лондон Садик Хан и лидера на лейбъристите Джеръми Корбин като "негативни". Той каза, че е отказал покана на Корбин да се срещне с него. Лидерът на опозицията говори на митинг срещу Тръмп, след като пропусна банкета, организиран от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец в понеделник, в знак на протест срещу политиката на Тръмп.

Още по темата