Медия без
политическа реклама

Талибаните закриха комисията по правата на човека в Афганистан

17 Май 2022
ЕПА/БГНЕС

Правителството на Афганистан, съставено от движението „Талибан” е разпуснало редица държавни институции, включително представителни такива, предава БГНЕС, позовавайки се на агенция The Khaama Press, която публикува снимка на решението, под което стои подписът на ръководителя на талибаните.

Според агенцията, талибаните са разпуснали Съвета за национална сигурност, Върховния съвет за национално помирение, Националното събрание (парламента) и са премахнали Комисията по правата на човека, Комисията за конституционен контрол и секретариатите на двете камари на парламента.

По информация на The Khaama Press, върху документа стои подписът на премиера Мохамад Хасан Ахунд. Самото решение е било взето от върховния лидер на движение „Талибан” молла Хибатула Ахундзаде. Движението е оставило действащата Независима комисия за контрол върху изпълнението на конституцията.

Медиите предполагат, че решението за разпускането на държавните институции вероятно е свързано с работата по съставянето и приемането на бюджета. По време на обсъжданията са били засегнати реформите в държавното управление, включително закриването или спирането на дейността на редица институции, които очаквали финансиране. Твърди се, че съкращенията на държавните служители са засегнали и други ведомства.

Още по темата