Медия без
политическа реклама

Талибаните забраниха на жените да се разхождат в парковете на Кабул

10 Ноем. 2022
БГНЕС
Увеселителен парк в Кабул

Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените и увеселителни паркове в столицата Кабул. Това се случва само месеци след като наредиха достъпът да бъде разделен по пол, предава АФП.

"През последните 15 месеца направихме всичко възможно да организираме и подредим посещенията на парковете – и дори уточнихме дните, в които е позволено посещението на жени. Но на много места правилата бяха нарушени. Имаше смесване на мъже и жени, а правилото жените да носят хиджаб не беше спазвано стриктно", каза Мохамад Акиф Садек Мохаджир, говорител на Министерството за предотвратяване на порока и насърчаване на добродетелта.

Новината беше посрещната с ужас от жените, тъй като това е поредното нарушение на правата им. "Няма училища, няма работа. Трябва поне да имаме къде да се забавляваме", каза за АФП майка, докато наблюдава децата си да играят в парка през прозореца на ресторант. "Просто ни е скучно и ни е омръзнало да сме вкъщи по цял ден, умовете ни са уморени", каза тя.

Повечето атракциони в парка "Зазай", който предлага невероятна гледка към Кабул, внезапно спряха поради липса на работа. Хабиб Ян Зазай, един от създателите на комплекса, се опасява, че може да се наложи да затвори бизнеса си, в който е вложил 11 милиона долара и в който работят над 250 души. "Без жени децата няма да дойдат сами", каза той. И предупреди, че подобни укази ще обезсърчат чуждестранните инвестиции или инвестициите от афганистанци, живеещи в чужбина.

Още по темата