Quantcast
Талибаните забраниха на жените да се разхождат в парковете на Кабул | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Талибаните забраниха на жените да се разхождат в парковете на Кабул

764
 БГНЕС
Увеселителен парк в Кабул

Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените и увеселителни паркове в столицата Кабул. Това се случва само месеци след като наредиха достъпът да бъде разделен по пол, предава АФП.

"През последните 15 месеца направихме всичко възможно да организираме и подредим посещенията на парковете – и дори уточнихме дните, в които е позволено посещението на жени. Но на много места правилата бяха нарушени. Имаше смесване на мъже и жени, а правилото жените да носят хиджаб не беше спазвано стриктно", каза Мохамад Акиф Садек Мохаджир, говорител на Министерството за предотвратяване на порока и насърчаване на добродетелта.

Новината беше посрещната с ужас от жените, тъй като това е поредното нарушение на правата им. "Няма училища, няма работа. Трябва поне да имаме къде да се забавляваме", каза за АФП майка, докато наблюдава децата си да играят в парка през прозореца на ресторант. "Просто ни е скучно и ни е омръзнало да сме вкъщи по цял ден, умовете ни са уморени", каза тя.

Повечето атракциони в парка "Зазай", който предлага невероятна гледка към Кабул, внезапно спряха поради липса на работа. Хабиб Ян Зазай, един от създателите на комплекса, се опасява, че може да се наложи да затвори бизнеса си, в който е вложил 11 милиона долара и в който работят над 250 души. "Без жени децата няма да дойдат сами", каза той. И предупреди, че подобни укази ще обезсърчат чуждестранните инвестиции или инвестициите от афганистанци, живеещи в чужбина.

Още

Полицаят, превозващ мигранти, имал двама помагачи

05.01.2023

Обновена

3810
ООН спира ключови програми за Афганистан

29.12.2022

842
Съдът в Монтана отказа да предаде иранец заради риск от изтезания