Медия без
политическа реклама

Талибаните арестуваха основател на мрежа от училища за момичета

28 Март 2023
Афганистан е единствената страна в света, в която образованието за момичетата след началното училище е забранено.
БГНЕС
Афганистан е единствената страна в света, в която образованието за момичетата след началното училище е забранено.

"Основателят на мрежа от училища за момичета в Афганистан е бил арестуван в понеделник в Кабул", съобщи ООН, като призова талибанските власти да изяснят причините за ареста му, предава БГНЕС.

"Матиуллах Уеса, ръководител на организацията Pen Path и защитник на образованието на момичетата, е бил арестуван в понеделник в Кабул", съобщи в Туитър Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA). Тя призова властите да "изяснят местонахождението му, причините за ареста му и да осигурят достъп до правно представителство и контакт със семейството му", предаде АФП.

Афганистан е единствената страна в света, в която образованието на момичетата след началното училище е забранено. Талибанската организация, която се върна на власт през август 2021г., забрани на тийнейджърките да посещават средни училища. Те също така са лишили жените от правото да учат в университет.

Правителството на талибаните изтъкна редица причини за това, включително че жените, които според тях в идеалния случай трябва да носят никаб, покриващ цялото им тяло и лице, са били недостатъчно облечени. То също така обясни, че училищата ще бъдат отворени отново за тях след като бъде разработена ислямска учебна програма.

Братът на Матиуллах Уеса потвърди ареста му, като заяви, че той е бил задържан, когато е излизал от джамия след молитва в понеделник вечерта.

"Матиуллах беше приключил молитвата си и излизаше от джамията, когато беше спрян от мъже в два автомобила", казва Самиуллах Уеса. "Когато Матиулах ги помоли да се легитимират, те го пребиха и го отведоха със сила“, продължи той.

Самиуллах смята, че брат му е бил арестуван заради работата си в образователния сектор. "Той никога не е работил с никой друг, дори с предишното правителство. Работил е само за Pen Path", настоя той.

30-годишният Матиуллах Уеса, активист за образованието на афганистанските мъже и жени, е основател и председател на организацията Pen Path. Въпреки забраната на средните училища за момичета, той продължава да пътува до отдалечени райони, за да получи подкрепата на местните хора и да разпространява информация за значението на образованието за момичета. Неговата организация е създала 18 библиотеки и е започнала кампания за разпространение на книги в опит да ограмоти хората в селските райони.

В началото на февруари талибаните арестуваха и афганистански университетски преподавател, след като той осъди забраната за обучение на жени в страната си. В крайна сметка той беше освободен след 32 дни в ареста.

Исмаил Машал, професор по журналистика, предизвика буря, когато през декември скъса дипломите си по телевизията в знак на протест срещу заповедта за забрана на жените да учат висше образование.

Ключови думи:

Афганистан, образование

Още по темата