Медия без
политическа реклама

Съюзник на Нетаняху напуска военния кабинет на Израел

Бившият министър на отбраната Бени Ганц се присъедини след нападението на "Хамас" на 7 октомври

09 Юни 2024
 Бени Ганц изпълни ултиматума си
EPA/BGNES
Бени Ганц изпълни ултиматума си

Бени Ганц обяви, че напуска военния кабинет на Израел, съобщи "Хаарец". „Напускаме правителството на единството с натежало сърце“, обясни Ганц в телевизионно обръщение.

Бившият министър на отбраната се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл.

Миналия месец Ганц заяви, че ще подаде оставка от военния кабинет, ако министър-председателят Бенямин Нетаняху не одобри следвоенен план за Ивицата Газа до 8 юни.

Преди седмица партията на министъра "Национален съюз" внесе законопроект за разпускане на Кнесета, израелския парламент, и провеждане на предсрочни избори.

Ганц е смятан за фаворит за сформиране на коалиция в случай, че правителството на Нетаняху бъде свалено и бъдат свикани предсрочни избори. Той твърди, че Нетаняху „ни пречи да постигнем истинска победа“, което означава връщане на заложниците, лишаване на "Хамас" от лидерска роля в Ивицата Газа и създаване на регионален съюз срещу Иран.

Нетаняху отговори, като призова Ганц да остане, защото „Израел води екзистенциална война на няколко фронта“ и трябва „да обедини сили“. 

Нетаняху обеща да се стреми към постигане на всички военни цели, „предимно освобождаването на заложниците и елиминирането на Хамас“.

По-рано Ганц заплаши да напусне правителството, ако Израел нападне Рафах и не постигне сделка за освобождаване на заложниците. Тоест, той подкрепяше това, което Западът призова премиера Нетаняху да направи.

Въпреки напускането на Ганц и оттеглянето на подкрепата на неговата партия за кабинета Нетаняху запазва мнозинство в Кнесета. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бени Ганц, Израел