Медия без
политическа реклама

Съветът на ЕС одобри военноморска операция в Червено море

19 Февр. 2024

Съветът на ЕС е приел решение за започване на военноморска операция за сигурност на корабоплаването в Червено море и Персийския залив, съобщи БТА. 

Операция ще осигури присъствие в зоната на многобройни нападения на хутите срещу търговски кораби. Предвижда се европейски военноморски сили да придружават търговските кораби в района. Действия ще се извършват и в Ормузкия проток, в международните води на Червено море, в Аденския залив, в Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, се посочва в съобщението. Щабът на операцията ще бъде в гръцкото пристанище Лариса.

Съветът на ЕС отбелязва, че действията на хутите срещу търговското корабоплаване нарушават свободата на транзитно преминаване през проливи по Конвенцията на ООН за морското право. През януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която осъди нападенията и отбеляза правото на държавите да защитават своите кораби от нападения. Европейската военноморска мисия получи първоначално одобрение на 29 януари. Засега се предвижда операцията да продължи до февруари догодина.

ПОРЕДЕН ИНЦИДЕНТ

Междувременно йеменските хути заявиха в понеделник, че са причинили "катастрофални" щети на британски кораб в Аденския залив, който е превозвал товари за България. Има риск корабът да потъне, затова екипажът е бил принуден да го напусне, съобщиха световните агенции. 

Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че е получила информации за инцидент и че целият екипаж е в безопасност, след като е напуснал регистрирания във Великобритания кораб Rubymar, плаващ под флага на Белиз и превозващ товари от Обединените арабски емирства за България.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) уточни, че корабът се е насочил на север по време на пътуването си от Хор Факкан в Обединените арабски емирства към пристанище Варна, когато е била извършена атаката.

Атаката, която е била проведена от подкрепяните от Иран бунтовници късно в неделя, само подчертава продължаващата заплаха от хутите въпреки неотдавнашното затишие в резултат на атаките на САЩ и Обединеното кралство срещу обекти на йеменската групировка за изстрелване на ракети.