Медия без
политическа реклама

Съдът на ЕС надви Конституционния съд на Румъния

Не може с давност да се оправдават кражби на европейски пари, постановиха европейските магистрати

26 Юли 2023
Съдът на ЕС се намира в Люксембург
Дойче веле
Съдът на ЕС се намира в Люксембург

Съдът на Европейския съюз постанови, че румънските съдилища не трябва да се съобразяват с решение на националния Конституционен съд, което доведе до прекратяване на хиляди съдебни процеси за корупция от миналата година насам, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Решение на румънския Конституционен съд през 2018 г. премахна изключенията за срока на давност при различни престъпления, сред които за злоупотреба. След като правителството не успя да приеме ново законодателство за четири години, Конституционният съд постанови миналата година, че делата могат да бъдат прекратени със задна дата.

Съдът на ЕС обяви, че тези решения противоречат на европейското законодателство, като създават „систематичен риск от безнаказаност“ по сериозни случаи на злоупотреби.

Съдът на ЕС припомня, че националните съдилища не трябва да прилагат национална съдебна практика, когато тя води до отпадане по давност за толкова голям брой случаи на злоупотреби, които вредят на финансовите интереси на ЕС.

Според неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" Румъния е една от най-корумпираните държави в ЕС. Разследванията на прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разкриха случаи на конфликти на интереси, злоупотреба с власт, измами и възлагане на обществени поръчки в замяна на подкупи – практики, прилагани от различни политически сили. Хиляди обществени фигури, сред които министри, кметове, депутати и ръководители на компании, бяха осъдени за корупция, припомня Ройтерс.

Докато в Румъния все пак има мнозина осъдени за корупция на високо равнище, България, която е под европейско наблюдение заедно с нея, не успя да осъди нито един висш корумпиран за 17 години членство в ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румъния, корупция

Още по темата