Медия без
политическа реклама

Сръбски генерал бе осъден за шпионаж в полза на САЩ

Момчило Перишич лежа в затвора за военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцетовина

05 Февр. 2021

Върховният съд в Белград призна за виновен бившия началник на генералния щаб на Сърбия - о.р. генерал-полковник Момчило Перишич, в предаване на секретна информация на САЩ и го осъди на 3 г. затвор. 

Делото срещу ген. Перишич и още двама обвиняеми във Върховния съд започна през 2016 г. при закрити врата, по искане на прокуратурата. Процесът бе недостъпен за наблюдение и от медиите, заради секретността на част от разглежданите материали. 

"При произнасянето на присъдата съдийката заяви, че Перишич е виновен в това, че на 14 май 2002 г. в ресторант "Шарич" на Ибарската магистала е предал секретни военни сведения на сътрудника на американското посолство Джон Нейбър. Става дума за данни и документи, засягащи сигурноста на Съюзна република Югославия, в т.ч. Косово и Метохия", съобщава държавната информационна агенция "Танюг".

По време на задържането му през 2002 г. Перишич бе вицепремиер в правителството на Зоран Джинджич, а при обиска у него са намерени записани заседания на генералния щаб на сръбската армия, чийто началник той бе до 1998 г. 

Заедно със 76-годишния генерал за шпионаж в полза на чужди служби на по 1.5 години затвор са осъдени Миодраг Секулич и Владан Влайкович.

"Както защитавах своята страна на фронта, както защитавах в Хага честта и достойнството на своя народ, армия и държава, така и сега ще защитя своята чест и достойнство и честта на семейството си и на честните офицери от армията на Югославия и Сърбия", заяви Перишич пред журналисти след произнасянето на присъдата.

Процесът за шпионаж срещу генерала започна през 2002 г., но бе прекъснат заради депутатския му имунитет. Делото бе подновено през 2004 г., но отново бе прекратено, този път зарази процеса срещу Перишич в Международния трибунал за бивша Югославия.

Генералът се предаде на Трибунала през март 2005 г. Процесът срещу него в Хага, по обвинения във военни престъпления на Балканите, започна през октомври 2008 г. и завърши през януари 2011-а. През септември Перишич чу присъдата си: 27 г. затвор за военни престъпления в Босна и Херцеговина и Хърватия.

Адвокатите на ген. Перишич обжалваха присъдата и Трибуналът през 2013-а го оправда, като постанови той да бъде освободен от затвора.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата