Медия без
политическа реклама

Шефът на Туитър: блокирането на Тръмп е правилна, но опасна стъпка

14 Яну. 2021
Главният изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси
БГНЕС
Главният изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

Германският канцлер Ангела Меркел и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се обявиха срещу хода на технологичния титан, макар да не са привърженици на Тръмп.

В Туитър Джак Дорси написа, че нито се радва, нито се гордее със закриването на акаунта на Тръмп, което се наложи след бунта в Капитолия миналата седмица. Дорси повтори, че блкирането на профила е станало след  "ясно предупреждение" към Тръмп. Той също така призна, че решението ще има последици за свободното използване на интернет. "Налагането на тези действия даде насока на публичен дебат. Той раздели общесвтото на две и създаде прецедент, който според мен е опасен", написа той. Дорси остро разкритикува факта, че само шепа хора  могат да вземат решения за това кой има и няма място  в интернет пространството.

Решението за премахване на потребители, публикации и туитове е критикувано от някои, тъй като според тях така се нарушава свободата на словото, заложено в Първата поправка към Конституцията на САЩ. Въпреки това големите технологични фирми твърдят, че тъй като те са частни компании, а не държавни, този закон не се прилага, когато решат да модерират платформите си.

Фейсбук и Ютуб също блокираха профилите на президента, докато Амазон премахна приложението Парлър, което е широко използвано от неговите поддръжници. От Снапчат също обявиха, че Тръмп ще бъде окончателно премахнат от платформата ''в интерес на обществената безопасност и въз основа на опитите му да разпространява дезинформация, реч на омразата и подстрекаване към насилие''.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън заяви, че иска компании като Фейсбук и Туитър да направят повече за премахване на речта на омразата и фалшивите новини. Преди това той каза, че иска да отмени Раздел 230, закон, който защитава социалните медии от съдебни дела за публикации на техни потребители.

Още по темата