facebook
twitter

Чужбина

Сенатът на САЩ сочи Русия за „спонсор на тероризма“

Москва възприема одобрения от Комисията по външни работи законопроект като американски предизборен ход
727
 ЕПА/БГНЕС
Вносител на законопроекта за обявяването на Русия за "спонсор на тероризма" е сенаторът от Републиканската партия Кори Гарднър.

Американските сенатори смятат Русия за "спонсор на тероризма", става ясно от законопроект, одобрен от Комисията по външни работи в Сената на САЩ. Решение за официалното обявяване на Русия за "спонсор на тероризма" обаче трябва да вземе държавният секретар на САЩ, съобщава РИА "Новости", като цитира прессъобщение на комисията. 

Документът изисква от шефа на Държавния департамент да излезе със становище по въпроса пред съответните комисии в Конгреса в срок до 90 дни след одобряването на разпоредбата от Сената, Камарата на представителите и президента на САЩ. Държавният секретар също така трябва да реши дали контролираните от Русия въоръжени групировки в Донбас, както и формированията в самопровъзгласилите се Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) попадат под дефиницията за „чуждестранни терористични организации“. 

Законопроектът бе внесен през април от сенатора от Републиканската партия Кори Гарднър. Одобряването му от Комисията по външна политика означава, че той ще влезе за дебат и гласуване в Сената. Одобряването на подобен закон ще улесни налагането на доста строги санкции на Русия. В момента в списъка на Държавния департамент на "държавите - спонсори на тероризма" влизат Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. Миналата седмица помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл заяви, че Държавният департамент не смята Русия за спонсор на тероризма. Според него Русия дори е жертва на терористични атаки, припомня РИА "Новости".

Комисията по външни работи в Сената гласува и за законопроект, който предвижда САЩ да подкрепят финансово развитието на енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа, за да се намали зависимостта от Русия. Законопроектът предвижда около 1 млрд. долара от американския бюджет да бъдат дадени за проекти, подпомагащи диверсификацията на енергоизточниците за европейските страни. Сенатската Комисия по външни работи подкрепи и разпоредба, която задължава държавния секретар на САЩ да предложи на Конгреса стратегия за енергийна независимост на съюзниците от НАТО и да увеличи износа на американски природен газ и петрол към държавите от алианса и към Япония.

Сенаторите одобриха и законопроект, който налага санкции на Турция заради офанзивата в Северна Сирия и заради закупуването на руски противовъздушни установки C-400. Планирано бе да гласуват наказателни мерки и срещу Русия заради войната в Източна Украйна и анексирането на Крим, но вотът бе отложен. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турската армия е преминала в контранастъпление в Идлиб

20.02.2020

426 2
Русия обяви пълна забрана за влизането на китайци в страната

18.02.2020

1988 25
Холандски съд: Русия да плати $ 50 млрд. на акционерите в „Юкос“

18.02.2020

5649 86

Коментари

Яничорбаджи

Така е, когато руснаците си измислят разни републики. Навремето бяха измислили... НРБ. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

ЛНР и ДНР не може, а Косово може. Или кой как чете евангелието.

Гегата

Целта е който не купува скъпа американска газ да се обяви за терорист...

Mrx

 

  тези съвсем изкукуригаха. Знае се, че ислямският тероризъм беше създаден от САЩ, когато рейгън обяви мухададжините за "боеци за свобода". След това американците разчитаха на терористите да подпалят Сирия и  Либия.

Влез или се регистрирай за да коментираш