Медия без
политическа реклама

САЩ пуснаха шефа на най-голямата криптоборса срещу $175 млн.гаранция

Чангпенг Жао се призна за виновен и ще чака съдебния процес в ОАЕ

22 Ноем. 2023
Чангпенг Жао
: Facebook/Tai Chinh/money.bg
Чангпенг Жао

Основателят и ръководител на най-голямата борса за криптовалута в света Binance Чангпенг Жао напусна поста си, призна се а виновен и беше освободен под гаранция от 175 млн. долара, обезпечена с депозиране на 15 млн. долара в специална сметка и две лични гаранции, съобщава CoinDesk.

Според съдебното решение предприемачът може да напусне Съединените щати и да се върне в ОАЕ, но трябва да се яви в съда в Сиатъл 14 дни преди произнасянето на присъдата. При нарушаване на тези условия максималното наказание е до десет години затвор.

Във вторник вечер,  Чангпенг Жао подаде оставка като ръководител на борсата Binance, след като се призна за виновен в нарушаване на американски закони. Самата борса е изправена пред три криминални обвинения, включително управление на нелицензиран финансов бизнес, конспирация и нарушаване на Закона за извънредните финансови правомощия.

Текстът на обвинението срещу Binance заема 30 страници и включва дори липсата на мерки за противодействие на финансирането на тероризма и трафика на наркотици, както и нарушаване на американските санкции, включително обслужване на клиенти от Крим, ДНР и ЛНР.

Сам Банкман-Фрийд, основател на рухналата борса за криптовалута FTX, е бил арестуван на Бахамските острови, предава  Би Би Си, като се позовава на главния прокурор на страната.  Той трябва да се яви във вторник пред съд в столицата на карибската държава Насау.

Като част от сделката, насочена към разрешаване на обвиненията на американските власти срещу Binance, Zhao лично ще плати глоба от $50 милиона и ще запази контролния дял, но няма да може да заема ръководни позиции или да прави публични изявления от името на борсата. Борсата ще плати няколко глоби на обща стойност 4,3 млрд. долара.

Министерството на правосъдието, което договори споразумението с Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) и Министерството на финансите, иска 18-месечна присъда затвор за Джао, максимумът, предложен според федералните инструкции, съобщи New York Times.

Жао, милиардер, е роден в Китай и се премества в Канада на 12-годишна възраст. Той се призна за виновен в съда в Сиатъл във вторник следобед. Оттеглянето му бележи драматично развитие за една от най-мощните фигури в крипто индустрията, както и за Binance. Сделката повдига въпроси относно бъдещето на криптоборсата, която той строго контролира.

Правни експерти твърдят, че това е добър резултат за Жао, защото оставя огромното му богатство непокътнато и му позволява да запази дела си в Binance, която той основа през 2017 г. Състоянието му се изчислява на 10.2 млрд. долара 

Ричард Тенг, който преди това отговаряше за всички регионални пазари извън Съединените щати, беше назначен за нов ръководител на Binance.

Рекордна гаранция от четвърт милиард долара освободи Сам Банкман-Фрийд, основател на фалиралата борса за криптовалути FTX. Той  е обвинен в измама с „епични размери“.  Гаранцията е обезпечена с дял в дома на родителите му в Пало Алто, Калифорния.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?