Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът пусна срещу парична гаранция шефа на Селскостопанската академия

Той е освободен срещу 30 000 лв, а зам.-директора на институт "Пушкаров" - срещу 40 000 лв

26 Окт. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража на председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и зам.-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева, съобщава БНТ.

На двамата са определени парични гаранции в размер на 30 000 лв. за Банов и 40 000 лв. за Пенкова. 

Първата публично известна акция на Комисията за противодействие на корупцията е заради далавери със земя. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура, която наблюдава разследването. Прокурорската преписка е образувана след проверка на старата КПКОНПИ.

Съдът приел, че спрямо двамата има обосновано предположение за евентуална съпричастност към престъплениетото, за което са обвинени. 

Високите постове, които заемат двамата повишавал и риска, но съдът решил, че няма опасност от укриване и затова определил парична гаранция, а не арест.

Определениието подлежи на жалба и протест пред САС. Ако бъдат подадени такива, то заседанието е насрочено за 31 октомври.

В същото време Софийска градска прокуратура разказа подробности по разследването. Според показания на свидетели по разследването в Института по почвознание към Селскостопанската академия е работила схема за издаването на становища със занижена категоризация на земеделски земи, така че те да могат да се използват за поставянето на фотоволтаични инсталации, твърди обвинението.. 

По казуса се работело от 2019 г. като първоначално е поет от несъществуващата вече Специализирана прокуратура. Производството се води от СГП от август тази година. "Най-важното тук е да проверим тези земи, да се вземе проба от тях и наистина да се види дали е възможно земята е била с по-високо качество, а да е обявена за почва с по-ниско качество", изтъкна Илияна Кирилова от СГП.

Още по темата