Медия без
политическа реклама

Миню Стайков излиза на свобода срещу 200 хил. лв. гаранция

За пускането му са гласували двама от тримата апелативни магистрати

30 Юни 2021
БГНЕС
След като Миню Стайков осъди България в Страсбург заради задържането си, съдът го пусна под гаранция.

Апелативният специализиран наказателен съд пусна бизнесмена Миню Стайков под гаранция от 200 хил. лв. Това съобщи съдът. Досега Стайков бе под домашен арест, контролиран с електронна гривна. Определението на апелативния съд, което е окончателно, е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Галя Георгиева. През февруари Георгиева беше и против пускането на Стайков под домашен арест. Тогава тя се мотивира, че Стайко не трябва да излиза от ареста, а задържането му все още е в разумен срок. Тя напомня, че Министерството на финансите участва като граждански ищец по делото срещу Стайков и претендира за милиони левове имуществени вреди. Гражданският иск не е обезпечен, допълни съдията. Определението на съда за пускането на Стайков под гаранция още не е публикувано в деловодната му система и затова не са ясни нито мотивите на магистратите, които са гласували за пускането му, нито аргументите на Георгиева.

Междувременно обаче Стайков осъди България в Страсбург заради продължителното си задържане. Той прекара в ареста от септември 2018 г. до февруари 2021 г., когато бе пуснат под домашен арест.

Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В момента Стайков е кандидат-депутат в Бургас от листата на малко известната формация "Бригада". Кандидат-депутат от същия регион, но чрез "Движение Заедно за промяна" (Александър Томов), е Маринела Арабаджиева, която със съпруга си Ветко също бе обвинена от прокуратурата. Арабаджиеви също съдят държавата в Страсбург.

Вижте още:

Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда

Делата за пред Брюксел се сменят, а успехите са все нулеви

Арабаджиеви съдят България в Страсбург с цитати от Гешев

 

Още по темата