Медия без
политическа реклама

ФБР не намери доказателства за връзки на Тръмп с Русия

16 Май 2023
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

 ФБР няма "действителни доказателства", за да започне разследване на потенциални връзки между президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. и Русия. До това заключение стига специалният прокурор на САЩ Джон Дърам в доклад, публикуван в понеделник.

Проучването на Джон Дърам също така установява, че бюрото е разчитало твърде много на разкази на политическите опоненти на бившия президент, когато започва разследването "Ураганът на кръстосания огън".  По този повод Тръмп написа в платформата си Truth Social: ''Уау! След задълбочено проучване специалният прокурор Джон Дърам заключава, че ФБР никога не е трябвало да стартира разследването Тръмп-Русия! С други думи, американската общественост беше измамена, точно както е мамена в момента от тези, които не искат да видят величието на Америка''.

Докладът бележи края на четиригодишно разследване, започнало през май 2019 г., когато тогавашният главен прокурор Уилям Бар назначи Дърам да разследва потенциални погрешни стъпки на ФБР, когато стартира проучване за евентуални връзки между Русия и Тръмп.

Според доклада на Дърам разследването на ФБР от 2016 г. за връзки между президентската кампания на Доналд Тръмп и Русия започва с  непроверен разказ за разговор в бар с неплатен външнополитически съветник на кампанията на Тръмп, предава БГНЕС, цитирайки "Вашингтон екзаминър". Без дори да се разговаря с първоизточника на информацията и в отклонение от стандартите на ФБР, е започнато пълно разследване, въпреки че ФБР не разполага с информация, че някой от кампанията на Тръмп някога е бил в контакт с представители на руското разузнаване.

Това, което разузнавателната общност на САЩ научава е, че кампанията на Хилъри Клинтън е разработила свой собствен план за създаване на фалшив скандал, свързващ Тръмп с руския президент Владимир Путин и руските хакери, които компрометираха компютрите на Националния комитет на Демократическата партия. Тези сведения, че кампанията на Клинтън разпространява лъжи за заговор на Тръмп с Русия, се приемат за толкова достоверни и важни, че тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан информира президента Барак Обама за тях през август 2016 г. С други думи, операцията по дезинформация на Клинтън е била подозирана месеци преди изборите през 2016 г.

Този план за дезинформация на Клинтън, проявен в досието "Стийл", успява да предостави на ФБР дезинформацията, от която се нуждае, за да получи от федералния съд заповед за насочване на атаката срещу кампанията на Тръмп. Дори след като ФБР със закъснение се опита и не успя да провери дезинформацията в досието "Стийл", служителите на ФБР продължават да използват лъжи в документите, подадени до федералния съд, наблюдаващ шпионирането на кампанията на Клинтън от страна на ФБР. "Нашето разследване разкри, че висшите служители на ФБР са проявили сериозна липса на аналитична взискателност към информацията, която са получавали, особено от политически свързани лица и структури", завършва докладът на Дърам.

 

Последвайте ни и в google news бутон